Nyhed

Teknologi og smartphones baner vejen for gode naturoplevelser for børn og unge

mobiltelefon i naturen
Børn og unge oplever ikke, at deres smartphones eller tablets står i vejen for den gode naturoplevelse, men kan faktisk bruges til at give flere og bedre naturoplevelser, viser nyt studie fra Center for Børn og Natur.

Det blå lys fra smartphones forbinder man med stillesiddende indendørsaktiviteter og har altid stået i modsætning til naturen og udendørsaktivitet.

Et nyt studium fra projektet Naturlig Teknik under Center for Børn og Natur viser dog, at teknologi og smartphones kan åbne naturen op for flere naturoplevelser for børn og unge.

Projektleder Theresa Schilhab fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet, fortæller overrasket, at man har fundet frem til at teknologi og naturen sagtens kan kobles sammen på en positiv måde. Det er helt andre resultater, end man havde forventet.

”Det er virkelig overraskende. Vi ved fra forskningen, at naturoplevelser øger vores velbefindende og generelle trivsel, bl.a. ved at stimulere til fordybelse. Vi ved også, at den øgede brug af fx smartphones distraherer og sætter fordybelsen under pres. Vi havde derfor en forventning om, at naturoplevelser stod i modsætning til brug af teknologi. Studiet viser, at børn og unge oplever ikke oplever modsætningen mellem naturen og teknologien, som man ellers antog. Teknologien kan faktisk stimulere børn og unge til at nye naturoplevelser, så de bliver mere nysgerrige på naturen og får lyst til at vende tilbage. Det er helt ny viden,” fortæller Theresa Schillhab

”Vi har fundet mange eksempler på, at teknologi faktisk også kan bruges til at give børn og unge gode naturoplevelser, ikke bare ved at åbne for sanserne, men i høj grad også ved at ”lukke naturen op” og motivere børn og unge til flere naturoplevelser.”

Studiet kan bane vejen for flere naturaktiviteter for børn og unge

En af dem, der er er positivt stillede over for de nye resultater er Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet, der er håber, at ny viden kan få flere børn og unge ud i naturen.

”Det er dejligt, hvis et studie som det her, kan give os viden der flere børn og unge ud i naturen. Jeg håber, at det kan inspirere, så vi fremover ser flere apps og digitale værktøjer, der henvender sig børn og unge og som kan bruges ude i naturen. Hvis vi vil flytte børnene ud i naturen må vi tage udgangspunkt i det, der er deres verden så på den måde kan vi flere ud i den gode danske natur,” siger Jan Ejlsted.

Og netop inspiration til nye værktøjer og en øget motivation for at komme ud i naturen for unge mennesker er også et centralt aspekt for lederne af projektet, Theresa Schilhab dr. Pæd og lektor og Gertrud Lynge Esbensen antropolog & ph.d.

Udover at undersøge, hvad det gør ved børn og unges naturbrug og naturoplevelser, når smartteknologi kommer med ud, så vil de motivere børn og unge til at bruge teknologi aktivt i naturen. Hermed håber de at sætte skub i udviklingen af teknologi som for eksempel apps og droner til naturbrug og naturoplevelser.

”Vi stiller også skarpt på sociale mediers potentiale til at motivere unge til at komme mere ud. Smartteknologi tilbyder mange muligheder på én gang. Når vi bruger teknologi, kan vi finde vej, hente viden eller registrere opdagelser på stedet, mens vi undrer os eller bliver begejstrede. Og vi kan kommunikere og dele oplevelserne gennem film, billeder og lyd. Derfor ser vi som forskere også nu, at teknologier bruges som ramme for orienteringsløb, skattejagter, bevægelsesaktiviteter, augmented reality-spil og meget andet,” fortæller de.