Nyhed

Tak for ingenting i naturen

skraldespand med tak for ingenting i naturen logo
Nogle gange er det bedste ingenting. Det gælder henkastet affald i naturen og det budskab er omdrejningspunktet i Miljøstyrelsens kampagne "Tak for ingenting... i naturen", hvor de minder os om at smide vores take-away affald i en skraldespand - ikke i naturen.

Mere end 90 pct. af danskerne mener, at det er forkert at smide affald i by og natur. Men vi gør det alligevel. Miljøstyrelsen lancerer nu en adfærds- og kommunikationskampagne, der skal minde borgerne om at smide affald i skraldespanden – ikke i naturen. Henkastet affald er i følge Friluftsrådets undersøgelser, noget af det, der generer os mest og ødelægger den gode naturoplevelse for mange. Men det ødelægger ikke bare naturen og naturoplevelsen – det koster også op mod 500 mio. kr. årligt at rydde op efter henkastet affald i Danmark.

Vidste du at...

Henkastet affald og særligt plastik i naturen er et betydeligt samfundsproblem med miljømæssige, økonomiske og æstetiske implikationer. Når plastik efterlades i naturen, nedbrydes det langsomt og bliver neddelt til mindre og mindre stykker, der ender som mikroplast. Mikroplast ophobes i naturen og ender i værste fald i vores fødevarer og drikkevand. Plastik i naturen er også skadeligt for dyrelivet, som kan komme til at spise og kvæles i det. Økonomisk udgør plastik potentielt en ressource, som kan genbruges eller genanvendes, men ender plastik i naturen, er det ikke blot spild af ressourcer, men også en omkostning at fjerne det igen. Desuden ødelægger store mængder plastik og andet affald naturoplevelserne for borgerne.

"Vi håber meget på bred opbakning om kampagnen fra både take away-leverandører og borgere, så vi kan få sat fokus på det store problem, som henkastet affald udgør for miljø og dyreliv. Indsamling af henkastet affald er desuden omkostningstungt, hvilket også udgør et stort incitament til at mindske henkastet affald, fortæller Nina Espegård Hassel, Kontorchef for Cirkulær Økonomi & Affald i Miljøstyrelsen.

 

Tak for ingenting... i naturen

Kampagnen ’Tak for ingenting… i naturen’ er et initiativ under Regeringens handlingsplan ’Plastik uden spild’. Fra den 10. maj kan alle kommuner og take away-leverandører hente kampagnematerialet på plastikviden.dk eller takforingenting.ltbc.dk/ og være med til at sprede kampagnen.