Nyhed

Succes med grønne skoler i Afrika

Friluftsrådets skoleprojekter i Afrika gavner elever og lokalsamfund: flere gennemfører skolegang og landsbyerne udvikles i en mere bæredygtig retning.
På billedet ses en skoleklasse på en afrikansk skole. De bærer alle uniform

De seneste syv år har Friluftsrådet arbejdet med Grøn Flag Grøn Skole, der internationalt har navnet Eco-Schools, på godt 500 skoler i tre afrikanske lande. Nu samler en rapport op på resultater af projekterne, der er finansieret af CISU, og handler om kvalitet i uddannelserne.

Et særligt vigtigt resultat i programmet er, at andelen af elever, der færdiggør grundskolen er 19-25 % højere i ”programmets” skoler sammenlignet med skoler generelt. Samtidig klarer eleverne i programskolerne sig bedre i nationale test.

I Uganda er der for eksempel 50 % flere elever i bedste eksamenskategori sammenlignet med andre skoler i samme distrikter. Her er Eco-Schools konceptet bredt ud til 250 skoler i den sydvestlige del af landet, og de skoler formår i særligt omfang at fastholde eleverne, så langt flere gennemfører grundskolen og får eksamen end på almindelige skoler i området.

Se mere om Eco-Schools i Afrika

Eco-Schools Best Practice in Uganda, Tanzania og Malawi 

Se rapporten med resultater fra landene  (pdf)

Samtidig er Eco-Schools med til at booste lærernes viden og engagement og sat fokus på temaer som for eksempel børns rettigheder, hygiejne og sanitet og måder at spare energi på.

"Eco-Schools er både et fagligt og pædagogisk projekt med særlige måder at undervise på. Der arbejdes med miljø og bæredygtighedsproblemer i praksis og skolerne er på den måde drivkraften i landsbyernes udvikling i en mere bæredygtig retning. Som rapporten også viser, har Eco-Schools faktisk afgørende betydning i landet, der er hårdt plaget af klimaforandringer" , siger Torbjørn Eriksen, vicedirektør i Friluftsrådet. 

Friluftsrådet arbejder sammen med nationale organisationer i landene om at implementere Eco-Schools undervisningsprogrammet.

Læs mere om det globale program Eco-Schools (Grønt Flag Grøn Skole).

CISU står for Center for Civilsamfund i Udvikling, der er en sammenslutning af mere end 270 folkelige, danske organisationer, der alle er engagerede i udviklingsarbejde.