Nyhed

De største børn kommer markant mindre ud i det fri

børn leger med blade
Et ud af fire af de 11-15-årige børn i Danmark kommer kun ud i den friske luft tre gange om måneden eller mindre i vinterhalvåret. Om sommeren ser det lidt pænere ud, men de store børn stadig er langt mindre ude end de små. Det viser en ny, stor undersøgelse af børns udeliv fra Center for Børn og Natur.

Røde kinder og uglet hår. Det kan være to af konsekvenserne ved at være meget udenfor. Men rigtig mange af de større børn i Danmark kommer markant mindre ud end de yngre børn.

Det viser ”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen”, der er en baseline-undersøgelse fra Center for Børn og Natur på Københavns Universitet. 

Undersøgelsen viser, at hele 26 procent af de 11-15-årige børn i Danmark kommer ud i den friske luft i naturen tre gange om måneden eller mindre i vinterhalvåret. Om sommeren er det tal 12 procent. 29 procent af de 11-15-årige er ude omtrent hver dag. Men naturen forstås her: strand, sø, å, skov, krat, eng, hede, mark, parker og grønne områder i byerne.

”Undersøgelsen viser en udfordring omkring de større børn. Der er en del, som er rigtigt meget ude, men så er der også den her relativt store gruppe af 11-15-årige, der er meget sjældent ude. Der er ingen tvivl om, at børn har godt af at komme ud i den friske luft, så undersøgelsen kalder på, at der bliver gjort mere for at få de større børn ud i det fri igen,” siger Søren Præstholm, der leder på Center for Børn og Natur og en af forskerne bag undersøgelsen.

Jo yngre børn, jo mere ude

For børn i 4-6-års-alderen er tallene helt anderledes. Blandt børnehavebørnene er det ”kun” 14,6 procent, der kun er ude tre gange om måneden eller mindre i vinterhalvåret, mens kun 6 procent af børnene i denne aldersgruppe er sjældent ude i sommerhalvåret. 37 procent af børnene i denne aldersgrupper er ude omtrent dagligt.

Endnu pænere ser tallene ud for de helt små fra ét til tre år. Her er det kun 10,6 procent, der er ude tre gange eller mindre om måneden i vinterhalvåret og 4 procent i sommerhalvåret.

”De små børn er ofte rigtig meget ude, mens de er i institution. Dagplejer, vuggestuer og børnehaver har en stor del af æren for, at de små børn i Danmark er ude i den friske luft næsten dagligt – og i ganske lang tid. Men de er også meget ude på institutionernes egne områder – legepladser og de større i skolegården, og vi skal derfor spørge os selv, om de udendørs faciliteter, der findes her er af høj nok kvalitet,” siger Søren Præstholm.

Tre timer om dagen

Forskerne har ikke kun undersøgt, hvor ofte, børnene er ude, men også hvor længe børnene er ude i hverdag og weekend. Det viser sig at være tre til 3,5 timer på den seneste hverdag og omkring 3,5 time på den seneste weekenddag i gennemsnit. Det er al tid under åben himmel inklusive transporttid og leg i haver samt udendørs ophold i byrum.

De tal skal dog ses i lyset af, at der er en rigtig stor spredning i svarene, således at en mindre gruppe børn har ifølge deres forældre børn har været ude hele døgnet på seneste weekenddag eksempelvis på sheltertur eller spejderlejr, mens andre slet ikke har været uden for en dør.

Det kan man se ved at kigge på medianen i stedet for gennemnittet. Medianen er det antal minutter, der deler børnene i to lige store halvdele, der er henholdsvis kortere og længere tid ude end mediantallet. På baggrund af medianen kan man konkludere, at halvdelen af børnene har været kortere i offentlige naturområder end 30 minutter på den seneste hverdag, mens medianen er 0 minutter for weekenddagen. Der er med andre ord en stor gruppe børn, der har været væsentligt kortere tid ude i offentlige naturområ­der end gennemsnittet. Heraf har over halvdelen af børnene slet ikke været i offentlig natur seneste weekenddag.

To teenage drenge hygger sig i naturen
De 11-15-årige danske børn er halvt så meget ude i vinterhalvåret som om sommeren. Det viser en ny, stor undersøgelse. En af de ting, børnene selv peger på som en stor udfordring er, at de mangler sjove ideer til, hvad de skal lave derude.

Forældrene tager ansvaret på sig

Fælles for 44,7 procent af de adspurgte forældre er, at de ikke synes, deres børn kommer nok ud. Det tal er også lidt højere for forældre til de større børn fra 11-15 år, nemlig 50,5 procent.

Et andet led i undersøgelsen har derfor været at spørge forældrene ad, hvad de mener, der er årsagerne til, at deres børn ikke kommer så meget ud, som forældrene – og børnene – ønsker.

Halvdelen af børnenes forældre, synes deres børn kommer for lidt ud – og forældrene vurderer desuden, at det i høj grad er forældrenes eget ansvar, at børnene ikke kommer nok ud. Hele 83 procent, klar til at tage en stor del af ansvaret på egen kappe og svarer at de selv er for dårlige til at tage initiativ til både at sende de større børn ud at lege og til at tage med børnene ud i naturen. 

”Det er enormt vigtigt, at forældrene sender deres børn ud i det fri – også selv om de er blevet større og måske helst bare vil sidde at game. Børnene har godt af at komme ud på egen hånd, men en rigtig god idé er at tage med ud selv som forældre og lave aktiviteter sammen i naturen,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet, som er en af partnerne bag Center for Børn og Natur.

Fakta om undersøgelsen 

”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen” er en baseline-undersøgelse foretaget i 2018-2019 på Center for Børn og Natur.

Mere end 4200 har deltaget i undersøgelsen igennem primært svar fra deres forældre.

Center for Børn og Natur hører under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Centeret er partnerskab mellem Friluftsrådet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Via University College, Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet. Center for Børn og Natur er støttet af Nordea-fonden. Se mere på boernognatur.dk, hvor rapporten også kan findes.

”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen” er en såkaldt baseline-undersøgelse. Det betyder, at den er udarbejdet på en måde, så den fremover kan bruges som sammenligningsgrundlag for lignende undersøgelse, således at der kan måles på udviklingen.

Læs hele baseline-undersøgelsen her 

Hvordan defineres ”natur”?

I rapporten defineres begrebet ”natur” som følgende: offentlige naturområder såsom strand, sø, å, eng, skov, krat, hede, mark, parker og grønne områder samt private naturområder som eksempelvis haver. Undersøgelsen medtager også offentlige kulturområder såsom udendørs idrætsanlæg, torve, legepladser med videre, ligesom skoler og institutioners egne udendørs områder tæller med i rapporten. Transporttid på eksempelvis cykel tæller også med som udetid her.