Nyhed

Spot fantastiske fugle i Danmarks natur

Dreng kigger på fugle i Naturpark Randers Fjord
Har du fanget alle pokémonerne i Pokémon Go? Så er det måske tid til prøve en lignende, langt mere udfordrende hobby. I den danske natur kan du spotte et væld af fantastiske fuglearter. Det kan du blandt andet i Nationalpark Vadehavet og Skagen, som er to af de 16 naturperler i projektet Sommer i Vores Natur.

Har du nogensinde set den mærkværdige skestork, den elegante terne på langfart, eller sulen, der med et vingefang på op til 180 centimeter, også er kendt som Nordens albatros? Den danske natur byder på masser af storslåede oplevelser, og med en kikkert om halsen kan der let gå sport i at se nogle af de mange forskellige fugle, der lægger vejen forbi Danmark.

Kom i gang med at kigge på fugle

Selvom du aldrig før har prøvet at kigge på fugle, skal du ikke lade dig afskrække. For at komme i gang skal du kun bruge tre ting:

  1. En håndkikkert
  2. En mobiltelefon, hvortil du kan downloade flere forskellige apps, for eksempel DOFs Fuglebog
  3. En notesbog, så du kan skrive ned, hvad du ser

Få flere gode råd hos Dansk Ornitologisk Forening på www.dof.dk

To af Danmarks vigtigste naturområder for trækfugle er Nationalpark Vadehavet og Skagen. Her kan du se nogle af de mange millioner af trækfugle, der hvert år kommer forbi på deres rejse. Lige nu er der gode muligheder for at se vadefugle og forskellige arter af ænder, som er på vej sydpå. Ved Skagen kan du se fuglene passere forbi, mens de ved Nationalpark Vadehavet ofte tager sig et hvil. Især omkring højvande er der gode muligheder for at studere fuglelivet i Vadehavet. 

”Netop nu bugner området ved Sneum Digesø, cirka 12 kilometer syd for Esbjerg, med fugle af forskellig art. Under højvande er der mange fugle i søen og på strandengen foran havdiget. I sensommeren kan man blandt andet være heldig at se flokke på flere end 100 af den sjældne Skestork ved Sneum Digesø. Det er et smukt syn,” siger John Frikke fra Nationalpark Vadehavet.

Eksklusive oplevelser

For en helt særlig oplevelse kan du også besøge den lille ø Langli nord for Fanø, som kun er åben for besøgende 16. juli til 15. september. Det er dog vigtigt at orientere sig om tidevandsforholdene, inden du tager afsted.
”Ønsker du at opleve et fuglereservat med tusindvis af fugle, som kun kan ses to måneder om året, så må du ikke snyde dig selv for en tur til den nordligste Vadehavs ø Langli,” siger Lasse Frøkjær Madsen, friluftsvejleder fra NaturKulturVarde.

I Skagen kan man blandt andet se terner, som er nogle af de fugle, der rejser allerlængst – helt til Arktis eller Namibia. Man kan også opleve suler, som er den største havfugle i de danske farvande, der fanger fisk ved at styrtdykke fra stor højde, eller se ænder i store flokke. 

Ved Skagen Fuglestation i Det Grå Fyr er der løbende arrangementer i august, hvor du blandt andet kan se, hvordan fugle bliver ringmærket og komme med på guidede ture. Også i Nationalpark Vadehavet er der et væld af aktiviteter hele sommeren. Du kan blandt andet komme på havørnetur med Vadehavscenteret, hvor der er mulighed for at se blandt andet ryler, skestork og havørne. 

Find spændende aktiviteter

Se de mange arrangementer på voresnatur.dk. Her kan du også finde spændende natur-arrangementer i resten af landet. Du kan også læse mere på nationalparkvadehavet.dk og på Det Grå Fyrs hjemmeside.