Pressemeddelelse

I skole igen udendørs: Det er en rigtig god ide!

skoleelever ligger ude og læser
Når eleverne i 5.-8. klasse i næste uge kan vende tilbage i skolen en dag om ugen bliver klasseværelset skiftet ud med det fri. Og det kan blive en stor succes, for udeskole gavner både læring, bevægelse og sociale relationer, lyder det fra Friluftsrådet.

Udendørs undervisning kan virke som endnu en opgave for lærerne og endnu en anderledes hverdag for eleverne i en tid hvor intet ligner sig selv. Men sådan behøver det ikke at være, for der er mange positive ting ved at undervise og gå i skole udenfor.  

Når man går i skole ude i det fri, er der rigtig gode læringsmuligheder, og det gavner bevægelse og sociale relationer. Alt det som eleverne i den grad har manglet de seneste måneder”
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

”Rigtig mange skoler fik gode erfaringer sidste forår med udendørs undervisning, og dem skal vi bygge videre på nu. Vi har set, at smittespredningen er mindre udendørs, men der er også rigtig gode muligheder for læring udendørs og bevægelse og sociale relationer kommer helt af sig selv. Alt det som eleverne i den grad har manglet de seneste måneder,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Hun henviser til de mange forskningsprojekter om udeskole, der viser, at mange elever trives bedre udenfor og at eleverne for eksempel i højere grad kan huske, det de lærer i det fri, fordi kroppen er aktiveret.

Undervis i alle fag udendørs

Selvom Friluftsrådet selv udvikler undervisningsmaterialer til friluftsliv i skolen, så understreger Friluftsrådet, at undervisning ude ikke kun er egnet til udflugter, idræt og friluftsliv. Det er også en måde at undervise på, der opfordrer til praktisk læring og dannelse af egne erfaringer:

”Man kan undervise i alle fag udendørs, og det lægger op til at lære gennem konkrete oplevelser og egne erfaringer. Og der er heldigvis mange muligheder for at finde inspiration og hjælp, både til at indrette klasseværelset udenfor og tilrettelægge undervisningen” siger Winni Grosbøll, der håber at det bliver en succes for både elever og lærere som vil inspirere til mere udendørs undervisning fremover.

Førstehjælp til udendørs undervisning

Friluftsrådet har udviklet 112 læringskort til friluftsliv for mellemtrin og udskoling, hvor friluftsaktiviteter er koblet med læringsmål og pædagogiske redskaber.    

To piger leger i skoven. billedet er taget i frøperspektiv. de kaster med blade
Læringskort til friluftsliv gør det nemt at integrere friluftsliv i grundskolen. Der er læringskort i syv kategorier.
Udeskole og undervisning ude

Udeskole og udendørspædagogik er et nordisk begreb, der baserer sig på ”learning by doing”. Man kan bruge skolens nærmiljø, omgivende natur eller andre udendørs arealer regelmæssigt og i alle fag.  

Udeskole bidrager positivt til blandt andet elevernes sociale relationer, trivsel og bevægelse. 

Læs mere om baggrunden for udeskole hos Skoven i Skolen  

Se mere om forskning i udeskole hos Københavns Universitets Teach Out projekt