Pressemeddelelse

Ringkøbing-Skjern og Tønder er Danmarks bedste friluftskommuner

Familie på Vandretur i Naturpark Mølleåen
Hvilke kommuner har de bedste forudsætninger for friluftsliv og gør den største indsats for at fremme det? Det har Friluftsrådet afdækket i en ny rapport. Her går titlen som Danmarks bedste friluftskommune til Ringkøbing-Skjern og Tønder Kommuner, der deler førstepladsen.

Er du vild med at komme ud i naturen og dyrke friluftsliv? Så burde du måske overveje at bosætte dig i Ringkøbing-Skjern eller Tønder Kommuner. En ny rapport fra Friluftsrådet konkluderer, at det er de to kommuner i Danmark, der scorer højest i en analyse af, hvilke kommuner der har de bedste forudsætninger for friluftsliv og som gør den største indsats for at fremme det. 

Analysen tager udgangspunkt i data indenfor 12 forskellige faktorer, der har betydning for friluftslivet.  Kommunernes forudsætninger for friluftsliv er vurderet på baggrund af geografiske faktorer som naturareal og kystlinje. Kommunernes indsats er vurderet på baggrund af antallet af friluftsfaciliteter og kilometer ruter til vandring, cykling ridning, sejlads og andre friluftsaktiviteter, samt hvor mange natur- og friluftsmærkninger kommunerne har, for eksempel i forhold til Blå Flag, Grøn Skole, Danske Naturparker eller UNESCO Geoparker.

”Mulighederne for at opleve naturen og dyrke friluftsliv er meget efterspurgt af lokale borgere og turister, og friluftslivet kan bidrage til lokal stolthed, et aktivt foreningsliv og glade og sunde borgere. Så der er mange gode grunde til, hvorfor kommunerne skal arbejde for at skabe gode muligheder for friluftsliv. Vi håber, at analysen vil inspirere kommunerne til at engagere sig endnu mere i udviklingen af naturen og friluftslivet,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Her er de bedste friluftskommuner
  1. Ringkøbing-Skjern Kommune og Tønder Kommune (36 point)
  2. Frederikshavn Kommune og Varde Kommune (35 point)
  3. Mariagerfjord Kommune, Vordingborg Kommune og Aabenraa Kommune (34 point)
  4. Bornholms Regionskommune, Jammerbugt Kommune og Vejle Kommune (33 point)

Ringkøbing-Skjern og Tønder er bedst til friluftsliv

Analysen ”Danmarks bedste friluftskommuner” sammenligner kommunerne på baggrund af objektive og offentligt tilgængelige data. Og her scorer Ringkøbing-Skjern Kommune og Tønder Kommune højest af alle landets 98 kommuner.

”I Tønder Kommune er vi meget, meget glade for at dele førstepladsen sammen med Ringkøbing-Skjern. Men vi synes faktisk også – i al beskedenhed -  at vi har rigtig meget at byde på her i vores kommune. Med Tøndermarsken, Vesterhavet og Rømø har vi fx noget helt unik natur med nogle helt enestående muligheder for friluftsliv, som hvert år bliver besøgt af rigtig mange turister fra både ind- og udland. Vi arbejder løbende på at lave nye faciliteter, som gør det endnu bedre at tage på cykel-, vandre- eller rideture i Tønder Kommune, så der bliver endnu flere muligheder for de der besøger vores område”, fortæller Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen.

"Vi kalder os Naturens Rige og er stolte af vores vestjyske natur med hav, fjord, å, eng, hede og højt til himlen. Vi ved, at mange værdsætter de særlige stemninger og landskaber, der findes i kommunen, og bl.a. gennem Naturens Rige app’en og guidede vandreture gør vi en indsats for at sikre, at både borgere og besøgende kan finde ud i naturen og få nogle gode friluftsoplevelser, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.

Flere faciliteter og ruter til friluftsliv

Det er anden gang Friluftsrådet laver opgørelsen ”Danmarks bedste friluftskommuner”. Den første, der blev lavet i 2021 og her var det Ringkøbing-Skjern Kommune alene, der løb med sejren. Der er særligt sket en udvikling i antallet af indberettede faciliteter til friluftsliv – for eksempel sheltere, madpakkehuse, fugletårne osv. – og i omfanget af ruter til friluftsliv. Det er kommunernes eget ansvar at indberette faciliterer og ruter til GeoDanmark, som dele af analysens data er fra.

Læs rapporten Danmarks bedste friluftskommuner her, hvor du også kan dykke ned i analysens data og se tallene for din kommune:

Naturen i Danmark må gerne betrædes, men husk, at du kun har den til låns. Så vis hensyn til planter og dyr, til de andre, du møder derude, og til dem, der ejer naturen.
Hvilke kommuner har de bedste forudsætninger for friluftsliv og gør den største indsats for at fremme det? Det har Friluftsrådet afdækket i en analyse.