Nyhed

Regeringen udskyder arbejde med arealplanlægning

Arealplanlægningen i Danmark kræver en helhedsorienteret og multifunktionel tilgang, lyder det fra direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet.

Arealplanlægningen i Danmark kræver en helhedsorienteret og multifunktionel tilgang, lyder det fra direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet.

Det møder kritik, at regeringen vil udskyde et tværministerielt samarbejde, der skal sikre bedre arealplanlægning, til den har fremlagt sin vision for landbruget.

Minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V) meddelte 14. april, at regeringen vil udskyde et planlagt tværministerielt samarbejde, der skal sikre bedre arealplanlægning i det åbne land, til efter den har fremlagt sin visionsplan for landbruget. Det skriver Altinget.

”Jeg har aftalt med forligskredsen bag planloven, at vi i første omgang afventer anbefalingerne fra partnerskabet om en visionsplan for landbruget for derefter at tage stilling til udvalget for en helhedsorienteret planlægning for arealanvendelsen i det åbne land,” sagde Louise Schack Elholm ifølge Altinget ved konferencen ’Danmarks arealer – Danmarks fremtid’.

Mere plads til naturen

Regeringens plan, hvor man først ser på en enkelt sektor, før man ser på helheden, er dog en fordrejet måde at angribe arealplanlægningen på, lyder det ifølge Altinget fra både Danmarks Naturfredningsforening og fra Dansk Industri. Og kritikken finder også genklang hos Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll.

”Når landbruget nu igen kommer forrest, bliver naturen igen reduceret til et appendiks, som der kan tages hensyn til, hvis der ellers er plads i budgettet. Det er smadderærgerligt. Danmark er det mest opdyrkede land i Europa, og vi har i den grad brug for en omfordeling af jorden, som giver mere plads til naturen, sikrer os mod klimaforandringer og støtter den grønne omstilling”, siger Winni Grosbøll.

En helhedsorienteret tilgang

Winni Grosbøll har længe peget på, at arealplanlægningen skal tænkes helhedsorienteret. Politikerne skal med inddragelse af interessenter fra naturbeskyttelsesorganisationer, friluftslivet, landbruget og andre erhvervsinteresser se på det samlede danske areal. Og den skal tænkes multifunktionelt, så man lokalt kan høste de gevinster, der er ved at anvende arealer til flere formål.

”Lokalt kan det være en nøgle til at få arealplanlægningen igennem, at man fra starten tænker friluftsliv og områdernes rekreative værdi for borgerne ind, når der f.eks. skal opstilles vindmøller og etableres nye naturområder”, siger Winni Grosbøll.

”Det kræver dog, at politikerne tør tage ansvar for helhedsplanlægningen og se ud over landbrugets interesser”, tilføjer hun.

Ifølge regeringsgrundlaget vil regeringen fremlægge sin vision for landbruget i første halvår 2024. Den skal baseres på, at regeringen vil nedsætte ”et partnerskab med landbrug, fødevaresektor, naturorganisationer, forbrugerorganisationer og kommuner”, som skal komme med sine anbefalinger i slutningen af i år, lyder det i regeringsgrundlaget.

Læs også kommentar på altinget.dk af Winni Grosbøll: "Byer, infrastruktur og erhverv trumfer naturarealerne"

Kontakt
Winni Grosbøll
Direktør
30 18 19 79
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41