Nyhed

Placer naturnationalparker, hvor naturhensyn og friluftsliv bedst forenes

 gruppe af mennesker til borgermøde med på vandring  skoven
Friluftsrådet bakker op om yderligere 10 naturnationalparker og anbefaler regeringen og støttepartierne at gå videre med områder, der ikke er bynære skove med meget friluftsliv, samt at sørge for alternative muligheder for friluftslivet, hvis det begrænses.

Friluftsrådet har de seneste uger deltaget på langt de fleste af vandringerne i de områder, som miljøministeriet har foreslået som mulige naturnationalparker. Møderne har været præget af stor spørgelyst, og mange steder også modstand, blandt de fremmødte mod planerne om hegn og udsætning af dyr til at pleje naturen som et led i at øge biodiversiteten.

"Det har været interessant at besøge områderne og stemningen har været forskellig fra sted til sted. Det er dog vores samlede oplevelse, vandringerne har givet svar på en del spørgsmål og bekymringer, og de har i høj grad også understreget behov for at tilgodese de hensyn til friluftslivet, som vi har peget på i tidligere høringssvar, for eksempel, at man ikke skal vælge de områder, hvor der er mest friluftsliv i dag. Vi synes også, at man skal vælge områder, hvor der er lokal opbakning, og alternativt sikre dette gennem inddragende processer," siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Han fremhæver også behovet for at skabe alternative tiltag for friluftslivet, hvis der bliver begrænsninger, som et af de spørgsmål, der er gået igen blandt de mange hundrede borgere, der er mødt op til vandringerne rundt  landet. 

Fleksibil tilgang til hegn 

Friluftsrådet anbefaler også, at der kommer en fleksibel tilgang til at udsætte dyr og etablere hegn, så andre løsninger en et stort om hele naturnationalparken. 

"Vi synes tilgangen skal være fleksibel, så man kan se på mulighederne de enkelte steder, det er ikke sikkert samme løsning er bedst alle steder. For eksempel kan det være en mulighed et sted at have krondyr og andre hjorte på hele arealet og et andet sted undlade hegn i hele eller dele af en naturnationalpark. Pointen er, at vi synes, man skal tilpasse løsningerne lokalt ud fra hvad der giver størst biodiversitet og færrest begrænsninger for friluftslivet" forklarer Niels-Christian Levin Hansen. 

Friluftsrådet peger på, at det kan have stor værdi at arbejde med pilotprojekter, hvor forsøg med afgræsning i mindre skala afprøves så man får erfaringer med effekter på natur og friluftsliv, inden der træffes endelig beslutning om at udsætte græssende dyr i større dele af en naturnationalpark. 

Overskrifter i Friluftsrådets bemærkninger til de 21 mulige naturnationalparker: 
  • Vælg områder med opbakning i lokalsamfundet 
  • Undgå bynære skove og områder med meget friluftsliv 
  • Kompenserende tiltag hvis friluftslivet begrænses 
  • Fleksibilitet i udsætning af dyr 
  • Inddrag andre arealer end Naturstyrelsens 
  • Samlet national plan af hensyn til det organiserede friluftsliv 
  • Formidling skal øge tryghed og ansvarsforhold skal afklares 

 

 

borgermøde ved Bidstrup skoven
Friluftsrådet bakker op om at etablere yderligere op til 10 naturnationalparker, hvor der tages hensyn til både naturbeskyttelse og friluftsliv. Efter at have deltaget i vandringer i de potentielle områder peger Friluftsrådet her på en række hensyn, der bør imødekommes.

 

Kontakt
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40332167