Nyhed

Oplev en anderledes sankthans i naturen

Sankthans i naturen
Du kan let skabe din egen sankthans med bål på stranden, i skoven eller i haven. Friluftsrådet guider dig til, hvad du må - og hvordan du kan gøre.

Der er ikke meget, der slår en smuk sankthans-aften med et stort bål, hekseafbrænding, båltale og Midsommervisen. Men som afveksling til traditionerne kan du let skabe en anderledes naturoplevelse.

Du må for eksempel gerne tænde dit eget bål på stranden eller på en bålplads i skoven. Der er dog forskel på reglerne, når det er offentlig eller privatejet natur. Reglerne er ikke altid ligetil, men sætter du dig ind i dem, er der masser af muligheder for fantastiske oplevelser.

Tænd bål på stranden

Bølgeskvulp og bål på en varm midsommeraften passer glimrende sammen. Og du må gerne lave mindre bål i strandkanten og på den del af stranden, hvor der ikke vokser planter på langt de fleste strande. Faktisk må du også tænde bål på de privatejede strande, hvis der er mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

- En vigtig deltalje, når man laver bål på stranden er, at man aldrig må dække et ulmende bål til med sand. Gløderne holder sig varme i lang tid - og barfodede strandgæster, der kommer efter dig, kan blive forbrændt. I stedet skal du sørge for, at bålet er forsvarligt slukket, når du forlader det, siger Astrid Bjørg Mortensen, der er kommunikationschef i Friluftsrådet.

I disse særligt tørre sommertider er det også meget vigtigt at holde øje med, om de lokale myndigheder udsender et midlertidigt forbud mod åben ild og grill.

Lav middagen over bålet

Snobrød og skumfiduser ristet over bålets gløder kender de fleste måske nok. Men hvad med at lave aftensmaden på sankthans-bålet? Der findes mange hjemmesider med opskrifter på mere eller mindre komplicerede retter, der kan laves på bål. Det kan være alt fra pandekager og one-pot pastaretter til hvidvinsdampede blåmuslinger. Kan det laves på en pind, en rist, bagt i sølvpapir, på en pande eller i en gryde, kan det laves over bål.

- Når både børn og voksne synes, det er hyggeligt at lave mad over bål, tror jeg, det er fordi, der er god tid. Der er ingen køkkenmaskiner og mikroovn til at forhaste processerne, men tid til at bearbejde råvarerne, mens flammerne bliver til gløder. Og så er madlavning over bål en aktivitet i sig selv, så man ikke behøver at finde på underholdning til børnene, siger Astrid Bjørg Mortensen fra Friluftsrådet.

 

Tænd bål i skoven

Et andet alternativ kunne være at holde sankthans i skoven.

I Naturstyrelsens skove må du gerne tænde bål på de særligt indrettede bålpladser uden at spørge om lov. Flere steder er der også bålhuse og lejrpladser, hvis du også vil overnatte eller i hvert fald have tag over hovedet. Du må også gerne samle pinde i skovbunden til dit bål.

På i andre offentligt ejede og i privatejede skove skal du altid spørge ejeren om lov til at lave bål og samle pinde.

 

Du kan læse meget mere om, hvad man må og ikke må og få gode ideer til endnu flere oplevelser i naturen på www.oplevmere.nu

Find en opdateret liste over kommuner med afbrændingsforbud på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.