Nyhed

Ny børne- og ungepolitik: Alle børn og unge skal have et stærkt forhold til naturen

Børn ved bål
Børn og unge kommer væsentligt mindre ud end tidligere generationer, og vi står midt i en biodiversitets- og klimakrise, hvor vi har brug for børn og unge med et grønt mindset og handlekompetence. Derfor har Friluftsrådet formuleret en ny politik, der skal styrke børns forhold til naturen.

Et aktivt og balanceret liv i og med naturen

Friluftslivet er en unik arena for børn og unge. Det er et godt udgangspunkt for børn og unges personlige udvikling, for at imødekomme deres nysgerrighed og videbegærlighed, og friluftslivet er en vigtig ramme for fordybelse og fællesskaber. Det er baggrunden for Friluftsrådets børne- og ungepolitik.

Tendensen, hvor børn og unge opholder sig mindre og mindre i naturen, skal vi vende, og vi skal sikre, at alle børn og unge får et stærkt og værdifuldt forhold til naturen.

Børn og unge skal kende værdien af kvashegn, naturens ressourcer og menneskets rolle i samspillet med naturen. På den måde kan vi mindske distancen mellem mennesker og natur for de kommende generationer.

Kort sagt; børn og unge skal opleve værdien ved friluftsaktiviteter, føle glæden og tilknytningen til naturen samt udvikle en bæredygtig adfærd.

4 overordnede principper

Børne- og ungepolitikken bygger på Friluftsrådets vision om friluftsliv for alle – i en rig natur og på et bæredygtigt grundlag. Politikken bygger på fire principper:

  1. Naturoplevelser og friluftsaktiviteter: Alle børn og unge skal have varierede naturoplevelser og friluftsaktiviteter.
  2. Naturforståelse: Alle børn og unge skal have viden om, erfaring med og forståelse for naturen.
  3. Tilgængelig natur og målrettede faciliteter: Der skal være natur og friluftsfaciliteter, der hvor børn og unge bor.
  4. Inspiration og begejstring: Alle børn og unge skal møde inspiration og begejstring til friluftslivets mangfoldighed i forskellige arenaer.

Et fælles grundlag

Friluftsrådet formand Niels-Christian Levin Hansen er glad for, at der nu er en samlet politik for, hvordan Friluftsrådet skal arbejde med at styrke børns forhold til naturen.

”Det føles godt at stå på et solidt grundlag for vores fremtidige arbejde på børne- og ungeområdet. Det har været en interessant og givende proces at lave børne- og ungepolitikken, fordi vores medlemsorganisationer har mange forskelligartede aktiviteter og holdninger til børn og unge. Nu har vi et fælles afsæt for Friluftsrådets arbejde - på vegne af alle vores medlemsforeninger - for at få flere børn og unge ud i naturen,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Kontakt
portrætfoto af Rasmus schou christensen taget udenfor med busk i baggrunden
Politisk konsulent
24 47 42 94
Astrid Grunert Rantorp
Kommunikationskonsulent
24 63 63 88