Nyhed

Naturtræning til kræftramte mænd

Klatre i træer, kløve brænde og fælde træer. Det er bare et udpluk af de aktiviteter, som hjælper kræftramte mænd med at finde nye fællesskaber og ro i naturen.

De fleste danskere kan nikke genkendende til, at det er godt for både krop og sjæl at komme ud i naturen. Det gælder ikke mindst, når man bliver ramt af en livstruende sygdom som fx kræft.

"Det er svært at sætte ord på, hvad det er, der gør, at naturen bare får en til at føle sig godt tilpas. Men det er jo det, den gør," siger naturvejleder Lars Rugholm i filmen. 

Lars Rugholm bakkes op af både Allan Enggaard og Bent Nielsen, der er kræftpatienter, og som nyder at være aktive i naturen i fællesskab med andre mænd, der har kræft. Fællesskabet, roen og adrenalinkicket er bare et udpluk af de ting, som de to mænd fremhæver, at naturen bidrager med i deres sygdomsforløb.

Naturen er nøglen til fællesskab

Naturen rummer et kæmpe potentiale for at øge danskernes sundhed – uanset om det drejer sig om at få pulsen op, skabe fællesskaber eller finde ro og fordybelse. Og for mændene har naturen vist sig at være nøglen til gode fællesskaber, der hjælper dem videre, når de står i svære situationer som fx alvorlig sygdom.

"Naturen er en dejlig uformel ramme at mødes i, hvor man ikke afkræves svar eller skal tage stilling til hverken helbred eller følelser. Her mødes mændene med andre mænd, der er i samme båd. Når de kløver brænde og klatrer i træer, opstår der trygge fællesskaber, hvor mændene kan bruge hinanden til at få nogle gode snakke. Men vi tvinger dem ikke til at tale sammen. Det kommer ligesom bare helt af sig selv," siger direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted.

Ifølge Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed, rummer netop fællesskaberne i naturen en anderledes ramme for mændene, hvor det i høj grad er oplevelserne og aktiviteterne i naturen, der er i fokus, frem for sygdommen og dens konsekvenser.

"Mænd har ofte brug for fællesskaber, der ikke fokuserer på sygdom og sundhed, når de bliver ramt af fysisk sygdom, depression eller stress. Nogle får ad den vej fortrolige snakke i fællesskabet. Andre får gavn af fællesskabet i sig selv. Traditionelt har vi været for dårlige til at skræddersy tilbud til mænd, så mændene rent faktisk også har lyst til at deltage. Naturen kan noget særligt her, og vi ser flere og flere tilfælde, hvor naturen danner rammen om nogle virkelig vellykkede forløb for mændene," fortæller Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Se filmen om kræftramte mænds naturtræning og fællesskab i naturen.

Læs mere om friluftsliv og sundhed.