Nyhed

Naturformidling for børn: Det skal være klamt, farligt eller nuttet

Børn er et kræsent publikum, der let lader sig distrahere, men hvis de først bliver fanget, så er de dedikerede, som ingen andre, fortæller tv-vært og naturformidler Sebastian Klein, som gav tips til, hvordan man fortæller om natur til børn, til Friluftsrådets 75 års jubilæum.

En hjortelort, en gnu-dræbende gepard eller et pelsdyr med store brune øjne. Det er nogle af de ting, som børn – og voksne for den sags skyld – slet ikke kan stå for. Sådan lød det fra Sebastian Klein på Friluftsrådets jubilæumskonference den 19. april.

Sebastian Klein som tv-vært, forfatter og naturentusiast en mand med mange titler, men helst vil han dog kaldes naturformidler.

”Naturformidler er og bliver den fedeste titel, synes jeg. Det er virkelig ædelt at være naturformidler, for hvis vores børn skal vokse op og elske naturen, så skal de lære den at kende,” fastslog Sebastian Klein.

Når man skal formidle natur til børn, så skal man ifølge Sebastian Klein vide, at man har med et svært, men fremragende, publikum at gøre. Børn bliver nemt distraheret, og de er hurtige til at miste interessen. Derfor har Sebastian Klein lavet en regel om, at hvert element i hans udsendelser højst tager fire minutter. Efter fire minutter bliver der skiftet emne eller vinkel – uanset hvor spændende det er.

Altopslugende interesse

En anden ting, der er essentiel for at fange børnenes opmærksomhed, er begejstring. Hvis man først får smittet børnene med den begejstring man selv føler for emnet, så kan den sætte et varigt aftryk.

”Børn er det fedeste publikum, man kan have overhovedet. Der er ikke nogen, der elsker noget med så meget hjerte, som børn gør det. Hvis børn først kaster deres interesse på noget, så slipper de den ikke. De holder fast i den med hud og hår og sjæl,” fortæller Sebastian Klein.

Manglen på eksotiske planter eller farlige rovdyr i den danske natur er ingen begrænsning for at få børn til at interessere sig for natur, fastslår Sebastian Klein. Det handler blot om, hvordan man fortæller om det, vi har. For eksempel kan man finde fascinerende skabninger under enhver sten i skoven.

”Børn tænder på det samme som voksne - det skal være klamt, farligt eller sødt. Og hvis man er ude i den virkelige verden, så lad børnene være aktive. Børn vil gerne deltage, for eksempel røre ved ting, lave fælder for smådyr eller fange haletudser i en sø,” lød det fra Sebastian Klein.