Nyhed

Millionbevilling skal få danskerne til at opleve Nat i Naturen

mørke nat shelter bål
Danskerne skal få øjnene op for nattens unikke naturoplevelser. Det er ambitionen bag projektet Nat i Naturen, der over de næste tre år vil lokke hundredtusindvis af danskere ud i natten i naturen. Spar Nord Fonden støtter projektet med 4,8 mio. kr.

Naturen er unik om natten, og en nat i naturen er noget særligt for menneskene, der oplever den. Men mange danskere har aldrig oplevet natten i naturen. En undersøgelse fra 2022, som YouGov har lavet for Friluftsrådet, viser f.eks. at 68 procent af danske børn mellem 2 og 15 år aldrig har sovet ude, 41 procent aldrig har set stjernehimlen og 38 procent aldrig har været med til at tænde bål.

Det skal projektet Nat i Naturen ændre på, forklarer direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet, som står bag projektet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Det Danske Spejderkorps og Ungdomsringen.

”Vi vil gerne inspirere flere til at opleve nattens unikke natur. Her kan man møde nataktive dyr som ræv og natugle, se stjerner titte frem og få skærpet sine andre sanser, når det bliver mørkt for øjet. Det er en helt særlig oplevelse at være ude om natten, og ved Nat i Naturen kan alle være med, uanset om man begiver sig ud i skoven, i haven eller på altanen”, siger Winni Grosbøll. 

Projektet Nat i Naturen vil over en treårig periode åbne danskernes øjne for nattens naturoplevelser. Og Nat i Naturen skal etableres som en årligt tilbagevendende begivenhed, der også efter projektperiodens udløb samler danskerne om unikke natlige naturoplevelser i hele landet.

En historisk stor donation

Spar Nord Fonden støtter Nat i Naturen med en for fonden historisk stor donation på 4,8 mio. kr., som gør det muligt over de næste tre år at give hundredtusindvis af danskere mulighed for at opleve den unikke natur og de fællesskaber, som natten byder på. Fondsdirektør Bo Uggerhøj, Spar Nord Fonden, forklarer, at det netop er projektets fokus på lokale fællesskaber, der har været udslagsgivende for bevillingen.

”Nat i Naturen styrker lokale fællesskaber, da det er de engagerede frivillige i foreningslivet, som kommer til at invitere deres lokalsamfund ud til oplevelser, samvær og læring i natten. På den måde er frivillige ildsjæle med til at skabe og inspirere danskerne til helt nye samværsformer”, siger Bo Uggerhøj.

Arrangementer i hele landet

Nat i Naturen afholdes i år natten mellem den 2. og 3. september. Sammen med en lang række foreninger, kulturinstitutioner m.m. inviterer projektpartnerne denne nat danskerne ud i naturen. Man kan deltage på egen hånd eller i et af flere hundrede arrangementer i hele landet. Samtidig vil en kampagne guide og inspirere befolkningen til naturoplevelser i mørket. Direktør Peter Ilsøe, Naturstyrelsen, håber, at mange vil begive sig ud i natten.  

”Til Nat i Naturen inviterer vi danskerne til arrangementer i statslige naturområder over hele landet. Vil man hellere ud på egen hånd, er vores fælles natur åben for alle, også efter mørkets frembrud. Man kan f.eks. overnatte i en af vores 275 skove med fri teltning samt i shelters på mange af de ca. 500 primitive overnatningspladser over hele landet. Og vi hjælper også gerne lokale foreninger med at afvikle aktiviteter i statens mere end 1.000 naturområder”, siger Peter Ilsøe.   

Arrangementerne vil fra begyndelsen af maj blive offentliggjort på hjemmesiden natinaturen.dk, hvor der løbende vil komme flere arrangementer til.

Læs mere på: natinaturen.dk

Kontakt
portræt Jes Lind Bejer
Projektleder
24 63 62 58
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41