Nyhed

Mette Frederiksen: Børn har brug for naturen

Klatre
Den socialdemokratiske statsministerkandidat Mette Frederiksen har lavet suppe over bål for nylig og synes naturen skal være tilgængelig for alle. Hun mener, at børn skal mere ud og prøve kræfter i naturen og vil gerne arbejde for mere af den natur, hun også ser som et rum for fællesskab på tværs af generationer.

Skal danske børn have et tættere forhold til naturen - forstået som mere viden om den, flere oplevelser, bedre adgang til natur?

Absolut! Vi mennesker er afhængige af vores natur og afhængige af, at vi er fortrolige med vores natur. Jo større fortrolighed med den, jo større respekt for den. Det er den mere principielle grund. Men der er også noget meget vigtigt i naturen, pædagogisk set, det er min egen erfaring med mine egne børn. Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, så vokser børn og unge i dag op bag en skærm, og der kan naturen give dem noget helt andet. At være ud i naturen kan give os kompetence til at forstå den og bruge den, og samarbejde med den. Det er også vigtigt, at børn oplever at være en del af noget større, efter som vi lever i en individualiseret og narcissistisk tid. Der mener jeg det er helt grundlæggende sundt for os at vide, at vi indgår i en større sammenhæng. Det fede ved naturen er også, at det bryder op i de andre logikker der adskiller os:  forskelle mellem drenge og piger, dem der har fedt tøj eller ikke fedt tøj. Naturen sætter os ud over det, der sætter skel mellem børn.

Endelig er det også vigtigt at vi kan finde ro i naturen. Vi er omgivet af larm og lyd, lys, skærme, elektricitet hele tiden, og det gør det svært at finde ro, især i byerne. Det man oplever rundt om et lejrbål, en nat i skoven eller med en fiskestang i vandkanten – det er det eneste sted, hvor man finder den form for ro.    

Pressefoto portræt af Mette Frederiksen
Mette Frederiksen siger selv, at hun har nogle af sine bedste oplevelser i naturen.

Hvordan kan du bidrage til at flere børn får naturoplevelser, hvis du bliver ”børnenes statsminister”?

Det skal vi gøre ved at sikre mere natur, som det er muligt at komme ud i. Vi lever i et land med meget lidt natur og rigtig meget landbrugsland. Derfor skal vi plante noget mere skov, og gerne bynær skov. Vi skal have en skovfond til at klimakompensere og vi skal udlægge mere af den eksisterende skov som urørt skov.  

Det er også urørt skov, der er sjov for børn. Her kan de finde insekter og dyr. Det hele er ikke planlagt for dem på forhånd og jorden er ikke stampet. Børn har også behov for tid, hvor de kan være fri for det planlagte og gemme sig for de voksne.

Et af de øjeblikke, hvor jeg er rigtig glad for det, vi kan i Danmark, det er når folk udefra besøger vores børnehaver og ser, at her må børn gerne løbe og klatre i træer. Til spejder får børnene dolkemærke og de kan finde ud af og får lov til at snitte en pind. Det er jeg stolt af, for det giver os nogle vigtige erfaringer i livet at få lov til at udfolde sig på den måde.

Kan danskerne – både børn og voksne – forvente, at mulighederne for at dyrke friluftsliv bliver forbedret med dig som statsminister?

Den vigtigste opgave politisk er at sikre mere natur. Og mere bynær natur. Der er stort fokus på natur i vores politik, og friluftsliv er omfattet af ambitionen om at gøre Danmark til grøn stormagt. Der er meget snak om klima og det sker lidt på bekostning af miljø- og naturdiskussionen.

Jeg mener, at vi skal have shelters, bålpladser, alt hvad vi kan lave og jo mere jo bedre, så naturen bliver tilgængelig for flere. Jeg kommer meget på Møns Klint, og her er der lavet faciliteter, der betyder, at folk i kørestol også kommer ud og ser Møns klint og familier med barnevogn kan bruge området. Det skæmmer ikke naturoplevelsen for mig, det gør den tilgængelig for flere, og understøtter at vi kan være turister i vores eget land.

Naturen skaber rum for et fællesskab. De bedste oplevelser jeg har haft i mit liv er i naturen. Det er morgener med min farfar, når solen stod op i Himmerland, han kunne kende den ene ugle fra den anden på lyden. Eller da vi holdt fødselsdag for min datter i skoven i december måned, med hønsekødssuppe over bål og børnene kunne få lov at klatre i træer. Aldrig har suppe smagt bedre! Så jeg vil sige, at naturoplevelser kan man få alene, men de er i høj grad også et rum for fællesskab på tværs af generationer.