Nyhed

Den lille spejderuge melder klar og sætter fællesskabsråb på skoleskemaet

Den lille spejderuge melder klar
Når børnehaveklasser møder i skole efter sommerferien, får de en anderledes start på året, end de ellers kommer til at prøve. Et udvalg af børnehaveklasser skal nemlig være en del af Den lille spejderuge, og i fem dage være spejdere, hvor de prøver kræfter med alverdens friluftsudfordringer.

Det er De grønne pigespejdere, der står bag projektet. Sidste år i oktober fik De grønne pigespejdere bevilget 1.384.000 kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der administreres af Friluftsrådet til Den lille spejderuge. Siden da er det gået rygende stærkt. Det første hold børnehaveklasselærere har været på kursus i spejdermetoden, udelæring, bål og udfordringer og er klar til at tage imod 0. klasserne.

Det hele løber af stablen for første gang den 2.-6. september 2019, hvor et testpanel på 12 klasser i landet deltager. I 2021 forventer De grønne pigespejdere at have 100 deltagende børnehaveklasser.

Snobrød og sammenhold på skoleskemaet

Den lille spejderuge går ud på at vække børns naturglæde og nysgerrighed ved at tilbyde en uge med natur og spejderaktiviteter til alle landets 0. klasser. De skal bl.a. prøver kræfter med naturudforskning, samarbejdsøvelser og fællesskabsråb. Når ugen er slut inviteres pigerne til at fortsætte spejderriet i den lokale pigespejdergrupper. Drengene tilbydes de andre lokale spejdergrupper.

Ifølge generalsekretær i De grønne pigespejdere, Birgitte Meisner Nielsen, er Den lille spejderuge med til komme med løsninger på to af samtidens udfordringer: At mange danske børn ikke kender naturen og ikke opsøger den. Og at rammerne i klasseværelset ofte tilgodeser en bestemt måde at lære på og fastlåser sociale relationer.

Direktør i Friluftsrådet, Jan Ejlsted, glæder sig meget til at høre om de 12 klassers oplevelser med spejderugen og ser frem til, at projektet udrulles til endnu flere klasser i fremtiden:

”Børnehaveklasserne er porten til skolelivet, og derfor tror vi, at der er et helt særligt potentiale i at udvikle aktiviteter til dem. Aktiviteterne i Den lille spejderuge kan både være med til at skabe sammenhold i de nye klasser og give børnene en smagsprøve på friluftslivet, så de får lyst til mere. Når ugen er ovre, vil lærerne også være klædt på til at bruge metoderne i undervisningen resten af året. Det glæder jeg mig til at høre De grønne pigespejderes erfaringer med,” siger Jan Ejlsted.

Elever på udebane hjælpes på vej

Mange af eleverne vil være på udebane, når de introduceres til spejderlivet og skal lære at undersøge naturen og lave bål. Derfor er en vigtig del af forløbet også, at børnehaveklasselærerne tilbydes et gratis endagskursus om naturformidling i børnehøjde. Lærerne skal prøve på egen krop, hvad det vil sige at være på udebane, så de på bedste vis kan hjælpe eleverne med de nye udfordringer.

Derudover modtager klasserne en krible-krable kuffert med udstyr til at lære og lege i den nære natur lige uden for klasseværelset.