Nyhed

Kulturministeriet vil have hjælp fra foreninger: tip os om bureaukrati og besvær

På billet ses et closeup af en pigespejder, der kigger på sin telefon. I baggrunden er der tre andre spejdere - de befinder sig i skoven
Bøvl med bankkonti, virvar om vedtægter og tilladelser efter tunge og tossede arbejdsgange. Det er noget af det, man kan opleve som forening og nu vil Kulturministeriet kortlægge de bureaukratiske bespænd med hjælp fra foreningslivet.

Foreningslivet oplever en tiltagende mængde bureaukratiske byrder, som kan få frivillige til at miste lysten til at være aktive. Det vil kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen forsøge at ændre på sammen med foreningslivet i løbet af 2022, hvor Kulturministeriet starter med at kortlægge de bureaukratiske benspænd, man kan opleve som forening. 

Det kan både være besværligheder med at skifte bankkonto, søge byggetilladelser til sheltere, få godkendt vedtægter for en ny forening i kommunen eller andet, der trækker resurser fra de aktiviteter, der er foreningens formål om . Friluftsrådet opfordrer alle foreninger til at bidrage til Kulturministeriets kortlægning:

"Det er et godt initiativ og vigtigt, at vi får gjort noget ved det. Det skal være sjovt at være frivillig og det skal være nemt for for eksempel unge, der vil engagere sig i en sag og yde en frivillig indsats. Vi håber at mange foreninger vil tænke aktiviteterne igennem og melde ind, hvis noget er besværligt," lyder opfordringen fra direktør i Friluftsrådet Winni Grosbøll.

Særligt besvær for foreninger i naturen 

For friluftslivets organisationer kan der være særlige besværligheder med at få lov at bruge naturen som ramme om aktiviteter. Særlige regler for foreningers aktiviteter betyder, at en forening under for eksempel Dansk Vandrelaug, der arrangerer en vandretur i en skov skal søge tilladelse hos ejeren, hvorimod samme antal mennesker på en gåtur i skoven til en fætter-kusinefest ikke skal søge om tilladelse.

Ligeså er en der særlige regler, der siger, at foreninger skal anmelde et arrangement til ejeren, hvis de annoncerer aktiviteten offentligt. Det kunne eksempelvis være omtale i lokalavisen, på Facebook eller på en foreningshjemmeside - altså steder hvor alle kan læse om det. Det gælder også selvom det er en aktivitet, der ikke skal søges tilladelse til. 

"Det er ulogisk, at foreninger, der gør en stor indsats for at formidle regler og fremme bæredygtig adfærd i naturen skal have ekstra besvær i forhold til selv-organiserede grupper," lyder det fra Winni Grosbøll.  

Du kan bidrage med de benspænd, du oplever som frivillig i foreningslivet frem til 15. juni 2022.

Meld dit benspænd inden 15. juni

Send en mail til meldetbenspaend@kum.dk og beskriv jeres udfordringer. Fristen for input er den 15. juni 2022.

Initiativet er en del af kulturministerens indsats om at kortlægge og lempe bureaukratiske byrder for foreningslivet. Alle bidrag til ”meld et benspænd” vil indgå i denne kortlægning.