Nyhed

Kommuner skal huske friluftsfaciliteterne

På billedet ses en kvinde, der løber en tur i en park. Hendes hoved er beskåret ud af billedet
Mens det er naturligt for kommunerne at bruge penge på de indendørs idrætsfaciliteter, er det knapt så udbredt, at de investerer i friluftsfaciliteter, viser flere undersøgelser.

Friluftsrådets undersøgelse af kommunernes indsatser for friluftsliv ”Danmarks bedste friluftskommune 2021” viste, at der er store forskelle på antallet af kommunalt ejede friluftsfaciliteter– fra 353 i Esbjerg og 169 i Vejle kommune i toppen af listen og en håndfuld kommuner i bunden, der har færre end fem. Dertil kommer, at en ny rapport, ”Drift af danske outdoorfaciliteter” fra Danmarks Idrætsforbund, Dansk Kyst- og Naturturisme og On Trail viser, at driften af de udendørs faciliteter halter gevaldigt i mange kommuner.

Hvor kommunerne poster millioner i at drifte badmintonbaner, håndboldbaner og andre indendørs faciliteter, så hænger driften af friluftsfaciliteter ofte på ildsjæle. Det på trods af, at naturen er voksne danskeres foretrukne sted at dyrke motion. Tre ud fire dyrker motion i naturen, og hver tredje går tur dagligt.

Friluftsfaciliteter lander mellem flere stole

En af forklaringerne kan være, at udendørs faciliteter falder ned mellem to stole: Kultur- og Fritidsforvaltningerne står for idrætsfaciliteter, mens natur- og miljøforvaltningerne står for friluftsliv og udendørs områder. Derfor opfordrer Friluftsrådet til, at kommunerne laver en samlet friluftsstrategi på tværs af forvaltninger.

”Det vi kan se er, at kommuner, der har en samlet friluftstrategi får tænkt det hele med: Rekreative naturområder, der også kan bruges til skovbørnehaver, stier, der løber forbi skolen og som kan bruges i undervisningen, faciliteter som kajakbroer og overnatningspladser, der også kan bruges af foreninger. På den måde får en kommune langt mere ud af investeringerne, hvis der bliver tænkt på tværs af forvaltninger og lavet en samlet strategi eller politik,” siger Winni Grosbøll og opfordrer kommuner til at lave en samlet frilufts-strategi.

Tallene Friluftsrådets analyse af kommunernes indsatser ”Danmarks bedste friluftskommune 2021” viser, at en kommune uanset de naturmæssige forudsætninger og landskabets karakter, faktisk kan gøre en forskel for borgernes muligheder for friluftsliv.

”Se friluftslivet som en investering i borgernes mentale og fysiske sundhed og i at skabe levende lokalsamfund og aktive fællesskaber”, siger Winni Grosbøll.

Blå Flag ved shelterplads
I har søgt tilskud til at etablere en shelter eller en kajakbro – og hvad nu? Et nyt inspirationskatalog samler og analyserer en række modeller for drift af faciliteter – og konstaterer, at meget hænger på frivillige ildsjæle, når det gælder friluftsfaciliteter.