Nyhed

Ny rapport: Sådan kan I sikre drift af friluftsfaciliteter

Blå Flag ved shelterplads
I har søgt tilskud til at etablere en shelter eller en kajakbro – og hvad nu? Et nyt inspirationskatalog samler og analyserer en række modeller for drift af faciliteter – og konstaterer, at meget hænger på frivillige ildsjæle, når det gælder friluftsfaciliteter.

Faciliteter er med til at inspirere danskerne til friluftsliv og trække flere mennesker ud i naturen. Det kan være et mountainbikespor, en shelterplads eller et fugletårn, og for en stor dels vedkommende er sådanne faciliteter anlagt af frivillige, der har søgt penge til et projekt. Men hvad så, når det er etableret og skal driftes og vedligeholdes?

Et nyt inspirationskatalog fra Dansk Kyst- og Naturturisme, DIF og Ontrail beskriver en lang række modeller for, hvordan faciliteter kan driftes i samarbejde mellem private, offentlige og frivillige aktører.

”Driftsmodellerne, der beskrives i rapporten, giver rigtig god inspiration, og man bliver klogere på, hvordan projekter kan skrues sammen. Vi skulle gerne have bæredygtige projekter og faciliteter, og analysen peger på nogle vigtige pointer i den forbindelse,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

(For) Meget hænger på frivillige

Analysen viser for eksempel, at meget af driften hænger på frivillige hænder. Det gør driften sårbar og mindre bæredygtig på den lange bane. Kommuner og destinationsselskaber og kommercielle aktører brander sig i stigende grad på faciliteter, der er anlagt af frivillige, og derfor giver det god mening, at kigge efter modeller, der involverer flere aktører.

”Det er svært at finde finansiering til anlæg og endnu svære at finde midler til driften. Jo flere turister og friluftsudøvere, der bruger faciliteten, jo tungere bliver opgaven, og jo større er dermed sandsynligheden for, at de frivillige begynder at sige fra. Derfor ville vi med kataloget komme med bud på, hvad vi i fremtiden skal kigge på for at sikre langsigtede og bæredygtige løsninger for vedligehold, drift og finansiering,” lyder det fra Casper Lindemann, konsulent i DIF og en af forfatterne til rapporten.

”Hvis vi skal understøtte og fastholde den enormt positive udvikling, som corona-pandemien har været med til at accelerere, så er der behov for, at servicefaciliteter og infrastruktur udbygges og vedligeholdes, så vi sikrer en fortsat høj kvalitet – og så vi sikrer hensynet til naturen og til hinanden, når så mange færdes i naturen. Det er med andre ord helt centralt, at vi får udviklet bæredygtige driftsmodeller for infrastruktur og outdoor-faciliteter,” siger Christine Jürgensen, specialkonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse.

Billedet viser en flok mænd i færd med at bygge et træshelters i skoven
Friluftsrådet vil løbende indsamle viden og erfaring om fysiske rammer for friluftsliv, som kan være til inspiration for udvikling af nye projekter.