Nyhed

Kom med på opdagelse efter fremmede arter søndag 14. juli

blå flag rynket rose
Invasive arter truer vores danske natur. Men hvad er en invasiv art egentlig og hvorfor er den uønsket? Friluftsrådet igangsætter fra denne sommer en fælles formidlingsdag med miljøaktiviteter for på en spændende måde at gøre befolkningen klogere på vores udfordrede kyst og -havmiljø. I år er temaet invasive arter og sker søndag 14. juli på Blå Flag-strande over hele landet.

Rynket rose. Dræbergople. Sortmundet kutling. Penslet klippekrabbe.

De fleste har formentlig hørt om invasive arter ved vores strande og i havet, men mange af os kender dem ikke rigtigt eller har helt styr på, hvorfor de er uønskede.

14. juli sætter Friluftsrådet fokus på invasive arter i forbindelse med en ny fælles formidlingsdag om hav- og kystmiljøet i Danmark.

Det sker på Blå Flag strande over hele landet, for mærkningsordningen Blå Flag, som administreres af Friluftsrådet, er befolkningens garanti for strande med rent badevand, badesikkerhed og gode faciliteter, men når det Blå Flag vajer over en strand, signalerer det også, at der på stranden ydes en særlig indsats for bæredygtighed og miljø

Det er der blandt andet behov for i forhold til invasive arter.

blå flag
142 strande kan i 2024 hejse det Blå Flag som bevis på, at her finder du en strand med rent badevand og fokus på bæredygtighed. Derudover uddeler Friluftsrådet det Blå Flag til 14 lystbådehavne, mens 63 strande og søer kan hejse Badepunkt-flaget: naturskønne og særegne badesteder med rent vand og sikkerhed.

14. juli kan børn og voksne være med til at bekæmpe invasive arter og samtidig på en sjov og spændende måde blive klogere på, hvad invasive arter er, hvor de kommer fra, hvorfor de er en trussel for det danske havmiljø og ikke mindst hvad de kan bruges til.

På programmet på den fælles formidlingsdag er blandt andet krabbejagt og efterfølgende tilberedning af krabbesuppe på Vigen Strand i Roskilde, bekæmpelse af rynket rose på Palmestranden i Frederikshavn, og snorkeldykning på Hejsager Strand i Haderslev.

Et nyt tiltag fra Friluftsrådet

Et af de konkrete bæredygtighedskrav i Blå Flag-ordningen er, at der på mindst en Blå Flag-strand i kommunen i løbet af sæsonen skal foregå en række miljø- og naturformidlingsaktiviteter til børn og voksne.

"Der er i forvejen mange fine natur- og miljøformidlingsaktiviteter på Blå Flag-strande, men denne særlige fælles formidlingsdag er et nyt initiativ fra Friluftsrådet og Blå Flag, som vi igangsætter for at give befolkningen en bedre forståelse for udfordringerne i kyst- og havmiljøet i Danmark. I år er temaet invasive arter og deres potentielle påvirkning af biodiversiteten, som vi gerne vil inspirere og motivere alle til aktivt at deltage i bekæmpelsen af. Så jeg håber, at rigtig mange dukker op på en af deltagende strande 14. juli", siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

 

Blå Flag og sdg logo
Blå Flag programmet har et særligt fokus på miljø, formidling og bæredygtighed, og har i mange år arbejdet for at fremme flere af de målsætninger, der er beskrevet gennem FNs Verdensmål.

 

 

Kontakt
Illustration til temaet Bevæg dig i naturen
Kommunikationskonsulent
24 46 89 08