Nyhed

Knudepunkter: Netværk af cykelstier på vej

knudepunkter
En række organisationer er gået sammen i et stort projekt, der skal binde alle Danmarks naturskønne cykelstier sammen i et netværk af knudepunkter. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, og nu lanceres de første knudepunkter i fire pilotområder.

Du vil gerne cykle en tur. Ikke for at komme på arbejde eller til studiet, men for på to hjul at opleve Danmarks natur, kultur og historie på en dagstur i din fritid eller ferie.

Det kan man i dag nogle steder i landet, men rigtig mange steder kan man ikke, for der er ikke umiddelbart sammenhængende ruter at følge, og der er meget lidt information om dem, der er. 

Det vil Dansk Cykelturisme lave om på og har i samarbejde med bl.a. Dansk Vandrelaug og Dansk Kyst- og Naturturisme sat gang i projektet Fremtidens rekreative netværk.

Målet er at få skabt et lettilgængeligt og fleksibelt netværk af cykelstier over hele landet, sådan at man, uanset hvor man er, nemt kan finde en naturskøn rute at følge, og samtidig være sikker på, at den hænger sammen med andre stier, så man ikke havner i en “blindgyde”. 

Et spindelvæv af cykelruter

En måde at lave et sammenhængende netværk på er ved hjælp af Knudepunkter.

Knudepunkter findes allerede i forskellig form i Nederlandene, og fungerer på den måde, at alle ruter i et område er bundet sammen som et "spindelvæv". Som cyklist kan man således vælge hvilken vej, man vil fortsætte, når man rammer et knudepunkt, afhængig af form, humør, vejret, osv.

Det er ambitionen, at der skal være Knudepunkter i hele Danmark, samt på sigt også for vandrere og kajakroere, og projektet nu så langt, at der er iværksat knudepunktsnetværk i fire pilotområder rundt om i Danmark. 

Det er på Sydbornholm, Præstø Fjord, Vejle Ådal og i området omkring Sønder Omme i det midtjyske. 

knudepunkter.dk/kort kan du downloade et kort over pilotområderne og se knudepunkterne og ruterne, samt seværdigheder, restauranter, toiletter m.v. undervejs på ruterne. Derudover er der i testperioden afmærket med forskellige typer skilte for at teste, hvilke der fungerer bedst.  

cykelkort bornholm pilot
Eksempel på et kort over Knudepunkter. Her fra det sydlige Bornholm, som er et af de fire pilotområder i projektet.

Udlodningsmidler til bedre cykeloplevelser

Projektet er støttet med fem millioner kroner af Udlodningsmidler til Friluftsliv. 

“Vi har i Danmark brug for et system, der giver befolkningen et overblik over de rekreative cykelstier og -ruter, vi har i vores natur, og dermed bedre muligheder for at få gode og varierede ture derude,” siger direktør i Friluftsrådet Winni Grosbøll. 

Tilskuddet fra Udlodningsmidler er blandt andet givet til at udvikle og teste en metode til at kortlægge de stier og ruter, der findes i Danmark. 

“Knudepunkter er et godt eksempel på netop sådan en metode, og jeg glæder mig meget til at se testresultaterne fra pilotområderne,” siger Winni Grosbøll. 

Du kan også være med til at teste Knudepunkter. Download et kort over ruterne i pilotområderne på knudepunkter.dk/kort og indsend din feedback på cykeltur.net

På billedet ses en mor med sin datter og søn på cykeltur gennem skoven
På cykel kommer man hurtigt længere omkring end til fods, og der er uanede muligheder for både actionprægede og mere rolige, familievenlige oplevelser på den tohjulede i naturen.
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91