Nyhed

Friluftsrådet underskriver appel om folkesundhedslov

Sund i Naturen fokuskommuner
Friluftsliv styrker folkesundheden, og står det til Friluftsrådet, skal lige muligheder for friluftsliv og adgang til naturen være en fast del af den forebyggende sundhedsindsats – og omvendt. Derfor underskriver Friluftsrådet sammen med 70 andre aktører en appel til regering og folketing om en folkesundhedslov.

3 ud af 4 danskere oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet og efter en tur ud i naturen oplever 84 %, at friluftsaktiviteter, at deres psykiske velvære og humøret er forbedret. Sammenhængen mellem friluftsliv og folkesundhed er tydelig og Friluftsrådet er derfor medunderskriver på en fælles appel til politikerne om at vedtage en folkesundhedslov.

” En folkesundhedslov kan blive vores fælles samfundskontrakt på tværs af myndigheder og aktører om at skabe mere sundhed, trivsel og lighed. Det skal være en forpligtende ramme og reel støtte i det daglige nationale og lokale samarbejde om forebyggelsesindsatsen, så vi sikrer prioritering og handlekraft. Med afsæt i folkesundhedsloven skal vi hver især bidrage til en samfundsudvikling, som fremmer folkesundheden, trivslen og reducerer sociale forskelle i sundhed.
Karin Friis Bach, formand Sundhedsudvalget i Danske Regioner

”Friluftslivet er vigtigt for folkesundheden og det er afgørende at få koblet de to ting tættere sammen, hvis vi skal styrke lighed i sundhed. Naturen appellerer til rigtig mange mennesker, også dem, der ikke føler sig hjemme i et fitnesscenter eller vil på på førsteholdet" siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, og henviser til, at almindelige friluftsaktiviteter som gåture, hundeluftning eller en cykeltur ud i naturen bliver dyrket af alle danskere på tværs af sociale skel.

"Det er er aktiviteter, som det er nemt for mange at deltage i og derfor er et stort potentiale for at forbedre sundheden når folk kan komme ud i naturen og være aktive, både fysisk og socialt,” siger Winni Grosbøll.

Flere kommuner har allerede integreret friluftsliv i sundhedsarbejdet, og erfaringerne viser, at et aktivt friluftsliv kan være med til at forebygge folkesygdomme som rygsmerter, diabetes og forbedre psykisk trivsel. 

Folkesundhed er et godt argument for adgang til natur

Med underskriften forpligter Friluftsrådet sig til at medtænke borgernes sundhed i andre politikområder, for eksempel i natur- miljø- og friluftspolitikken.

”Vi vil argumentere for naturens og friluftslivets sundhedsmæssige effekter i de politiske indspil. Når Friluftsrådet arbejder for adgang til natur, så er det for at skabe bedre rammer for naturoplevelser og naturforståelse, men god og lige adgang til natur har også stor betydning for folkesundheden, og det hører med i regnestykket, når beslutningerne skal træffes, siger Winni Grosbøll.  

Selvom alle formelt har lige adgang til natur, er der også ulighed i mulighederne. Naturen, og især den offentligt ejede natur, er skævt fordelt i landet.

skov
Regeringen har sat skovrejsning på finansloven og det er godt, for skoven er den naturtype flest danskere bruger. Desværre er mulighederne for adgang til skov skævt fordelt i landet. Det kan regeringen rette op på med flere midler til offentlig skovrejsning.

 

Sund i Naturen bål
I tæt samarbejde med 10 fokuskommuner har Friluftsrådet sat fokus på at integrere friluftsliv i kommunernes sundhedsindsatser - blandt andet ved at bygge bro mellem kommuner og friluftsforeninger.