Nyhed

Friluftsrådet: Godt at havbrug kulegraves

Havbrug begrænser adgang på havet
Der skal ryddes op i tilladelserne til at drive havbrug i danske fjorde og farvande. Det glæder Friluftsrådet, der tidligere har argumenteret for, at havbrug har negative konsekvenser for friluftsaktiviteter på og ved vandet. Der skal ikke kun tages hensyn til erhvervsinteresser på havet.

Efter det er kommet frem, at flere havbrug mangler tilladelser har miljø- og fødevareministeren bedt Kammeradvokaten undersøge de danske havbrug nærmere. Der er både eksempler på, at havbrug opdrætter fisk og er placeret på steder, de ikke har de nødvendige tilladelser til. Derfor hilser Friluftsrådet gennemgang af de danske havbrug velkommen. Rådet ser det samtidig som en mulighed for at sætte fornyet fokus på konsekvenserne af havbrug, der både belaster miljøet og skaber problemer for sejlere og andre friluftsudøvere på havet.

Sejlere, roere, dykkere, fiskere og surferes muligheder for at dyrke friluftsaktiviteter indskrænkes voldsomt som følge af havbrug. Det går simpelthen ikke, at det nærmest er wild west tilstande på havet for havbrugene. Vi ser undersøgelsen som et udtryk for, at myndighederne også mener, der skal styr på det her felt til gavn for de rekreative interesser, så det er vi tilfredse med” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Havbrug begrænser friluftsliv

Ifølge en kortlægning Friluftsrådet har lavet sammen med en lang række af medlemsorganisationerne er erhvervsmæssige havbrug en væsentlig barriere for friluftslivet på vandet. Både i form af miljømæssige konsekvenser for havmiljøet men også fordi de begrænser navigation.

Især når havbrug ligger snævre fjorde og kystnære farvande udgør de sikkerhedsmæssige problemer for sejlere: Dels er der mange eksempler på, at havbrug ikke markeres tilstrækkelig tydeligt og giver risiko for påsejling om natten eller ved dårlig sigt, dels kan små sejlere, som kanoer og kajakker tvinges langt væk fra kysten og dermed gøre sejladsen mere usikker. 

Havbrug

”Det er afgørende, at der tages højde for folks rekreative interesser hver gang, der lægges beslag på arealer på havet. Derfor bør de rekreative interesser selvfølgelig også indgå i den kommende planlægning på havet, så der ikke kun tages hensyn til erhvervslivet, men også til de mange mennesker, der bruger havet til at få gode oplevelser med fiskeri, sejlads eller badning” siger Jan Ejlsted.

Hver tredje dansker bader i havet hvert år. 8,6 % af danskerne har deltaget i lyst- eller fritidsfiskeri det seneste år. 13 % af danskerne har deltaget i sejladsaktiviteter og tæller man roning i båd, kano eller kajak og undervandsaktiviteter med er det yderligere 10 %, der bruger hav og fjord til at dyrke friluftsinteresser. Kilde: Blåt friluftsliv i Danmark (2018)

 

Både på Roskilde FJord
Friluftrådet er bekymret over udsigten til flere dambrug på havet. Ikke alene forurener havdambrug - de giver også store problemer for dem, der færdes på havet. Sejlere, roere, dykkere, fiskere og surferes muligheder for at dyrke friluftsaktiviteter indskrænkes voldsomt.