Nyhed

Friluftsrådet: Der er nogle musthave-oplevelser i naturen

Der er nogle oplevelser i naturen, man bare skal have som barn. Det vil Friluftsrådets første projekt i Center for Børn & Natur sætte fokus på med udviklingen af en kanon for naturoplevelser.
Smilende dreng hopper i stor vandpyt

Det er sjovt at være på oplevelse i naturen og en vigtig del af det, at have et godt liv. Derfor skal flere børn ud i naturen, mener Friluftsrådet, og det er også baggrunden for det første projekt Friluftsrådet søsætter i regi af det nye Center for Børn & Natur.

Det er nemlig et projekt, der udvikler en national naturaktivitets-kanon - en liste over must have-naturoplevelser, både de sjove, de stille, de vilde, de storslåede og de farlige.

"Børn har brug for at opleve naturen helt tæt på. Vi mener, at børn har brug for at få førstehåndsoplevelser. Alle børn skal prøve at hoppe i vandpytter og få våde sokker, brænde sig på en brændenælde og røre en slimet snegl. Børn skal opleve med krop og sanser og ikke bare se passivt til på en bearbejdet virkelighed som den, de ser på diverse skærme", siger Torbjørn Eriksen, vicedirektør i Friluftsrådet og medlem af centrets styregruppe.

"Alle kommer til at kunne byde ind med de naturoplevelser, de synes børn bare skal have. Naturaktivitetskanonen vil skabe en bred debat i befolkningen om, hvad naturoplevelser egentlig gør ved os og hvorfor det er vigtigt, at alle børn får disse erfaringer med", siger Torbjørn Eriksen.

Friluftsrådet vil desuden udvikle materiale med inspiration og viden om, hvordan man så giver børn de oplevelser, både i familien, i dagsinstitutioner, i skoler og i fritidslivet.

Arbejdet med naturaktivitetskanonen går i gang til november.

Viden der får børn ud i naturen

Det nye Center for Børn & Natur skal styrke viden om, hvad børn får ud at være i naturen og hvilke rammer, der skal til, for at de kommer det.

"Men vi skal mere end afdække viden – vi skal også skubbe udviklingen i gang i praksis og sætte politisk fokus på vigtigheden af, at børn kommer ud. Det er Friluftsrådets ambition med centret at få politisk indflydelse og skabe konkrete redskaber til, at børn kommer mere ud f.eks. med deres daginstitution, i skolen, med familier eller gennem foreningslivet", siger Torbjørn Eriksen.

Se mere om Center for Børn og Natur på www.boernognatur.dk.

De øvrige partnere i centret er forskningsmiljøer på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet. Centret og projekterne under det er støttet af Nordea-fonden med 18 millioner kroner.