Nyhed

Fotoudstilling: Fantastiske fotos fortæller historien om vores natur

fotoudstilling botanisk have
En har været forklædt som sten i månedsvis for at nærme sig en skarvkoloni, en anden åbnede bare hoveddøren og tog et pletskud uden at være helt sikker på, hvilken fugl, der stod model til det dramatiske billede. 27 unikke billeder af vores natur er disse uger udstillet i Botanisk Have. Da udstillingen åbnede var flere fotograferne til stede, og udover deres pletskud og fortællingen om deres motiv, fortalte de også om de oplevelser, der ligger bag deres foto og om deres forhold til naturen.

En har været forklædt som sten i månedsvis for at nærme sig en skarvkoloni, en anden åbnede bare hoveddøren og tog et pletskud uden at være helt sikker på, hvilken fugl, der stod model til det dramatiske billede. En tredje har for vane at stå op klokken tre om natten for at fotografere og studere dyrelivet på tæt hold. 

De 27 vinderbilleder i Vores Natur fotokonkurrencen fortæller hver en vigtig historie om vores natur, men fotograferne bag mesterværkerne har også historier at fortælle. Vi mødte fire af dem, da udstillingen Vores vilde, vidunderlige natur åbnede i Botanisk Have i starten af efterårsferien. 

Stjernehimmel over Stevns Klint
Danmarks natur er vild og vidunderlig, og nu kan du opleve den på fotoudstillingen Vores vilde vidunderlige natur. Her udstilles de 27 vinderbilleder fra Vores Natur fotokonkurrence, hvor over 23.000 billeder blev sendt ind. Fotoudstillingen kan opleves i Botanisk Have i København fra den 10. oktober til den 8. november 2020, og det er gratis at kigge forbi.  

Skarven har dårlig ånde

En af fotograferne er Mads Hagen fra Nykøbing Falster, der har fotograferet en skarv helt tæt på. Iført vaders og med et flydende telt over sig, der mest af alt ligner en sten, bevægede han sig hver dag i tre månede

r nærmere og nærmere det sted, hvor en flok skarver kommer op og tørrer vinger.  

Mads Hagen foran sit vinderbillede af Skarven

"Det var virkelig en tæt-på oplevelse, og jeg har lært meget om skarverne og kan nu genkende dem fra hinanden. Jeg ved også nu, at skarven har virkelig dårlig ånde," fortæller Mads Hagen, om sine bestræbelser på at fotografere den ofte udskældte fugl uden at forstyrre fuglelivet.    

Skarven - eller ålekragen, som den også hedder - er en almindelig ynglefugl i Danmark. Der findes mere end 40 skarvkolonier i Danmark. Den største ved Toft Sø i Nordjylland, hvor der er mere end 4.000 reder! Siden skarven blev fredet i 1980, har den været i fremgang i hele Europa.

 

Bruger skoven til at rekreere   

81-årige Benny B. Larsen fra Ballerup er fotografen bag det aktive billede af en lappedykker i gang med at fortære et måltid.

"Jeg elsker at fotografere og jeg elsker naturen og bruger den til at rekreere. Jeg har brugt naturen meget i mit liv. Og nogle gange får man jo bare et pletskud med hjem" fortæller Benny C. Larsen, der ofte kommer ved den lille sø i Hareskoven nord for København. 

Benny foran sit vinderbillede

Den gråstubede lappedykkere på billedet er ikke alene. Der er omkring 1.000-2.000 par i Danmark. Denne er spottet i en sø i Hareskoven nord for København.

 

Det er oplevelser alle kan få

Det er ikke en særlig fugleinteresse, der fik den 18-årige Anders Wolff Madsen fra Daugård ved Vejle til at kigge op og få øje på den røde glente, der hænger under dramatiske skyer på himlen. Faktisk var han ikke sikker på, at det var en glente.  

Men han elsker at fotografere og bruger tit naturen som motiv.  

"Jeg har taget billedet af glenten nærmest lige uden for min dør. Jeg synes, det er fedt at vise, at hvem som helst kan få den oplevelse, jeg har fået. Og det er en dejlig måde at gemme det, man oplever derude. 

Glenten på billedet er i gang med at jage. Rovfuglen er sjælden i Danmark, og den er truet globalt. Sidste vinter talte Dansk Ornitologisk Forening dog rekordmange røde glenter over Danmark. Hele 432 af slagsen på grund af den milde vinter.

Anders foran billedet af den røde glente

En måde at komme ud i naturen 

Henning M. Jensen fra Fredericia har intet i mod at stå op før solopgang og drage ud i naturen for at få et pletskud med hjem. Tålmodig og morgenfrisk lægger han sig på lur og venter på, at ræven kommer tilbage til hulen med mad.

"Og endelig sker det. Moren kommer tilbage og giver en af hvalpene mad, mens de andre kigger efter, om der også er mad til dem. Jeg bruger meget tid på at vade rundt i naturen men det er kun hver tiende gang, der er sådan et pletskud. Men fotograferingen er helt klart også en måde at komme ud i naturen på for mig" fortæller Henning M. Jensen - ikke uden at være en lille smule rørt over oplevelsen med ræveungerne. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

I det fredede naturområde Lille Vildmose, som ligger i det nordøstlige Himmerland, kan du se både havørne, kongeørne, krondyr, elge og ræve. Her ses en rævemor med sine tre hvalpe.  

 

Fotoudstillingen i Botanisk Have kan opleves gratis frem til 8. oktober 2020. 

Fotoudstilling