Nyhed

Efterspørgslen stiger: Vi vil ud at sove i naturen

Tag på opdagelse i mørket
Efter endnu et rekordår for antallet af overnatninger på Naturstyrelsens lejrpladser og sheltere vil miljøminister Lea Wermelin nu undersøge muligheden for fri teltning i endnu flere af statens skove landet over. Ideen møder stor opbakning fra Friluftsrådet: Det imødekommer en trend i tiden.

Over 200.000 danskere bookede sidste år en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013 og især de sjællandske lejrpladser er populære. Tallene glæder Friluftsrådet, der oplever at det at overnatte i naturen er blevet en trend. 

"Det er af de særlige friluftsoplevelser, som mange familier har fået øjnene op for. Vi ved at mange vælger at sove i det fri med deres nærmeste familie eller venner. Her får man nemlig det nærvær, man ikke altid når at få til daglig" siger Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen. 

Ud over at kunne bruge Naturstyrelsens store lejrpladser, kan danskerne også sove på en af landets 250 små, primitive lejrpladser, eller slå telt op i skove med fri teltning. Her behøves ingen booking, og disse overnatninger tæller derfor ikke med i de nye tal. Og selvom Friluftsrådet de seneste 10 år støttet flere end 1700 shelters hos foreninger og private naturejere, så er der stadig efterspørgsel på flere muligheder for at overnatte tæt på naturen.

Hvem sover i shelterne?
  • 60 % er familier med børn 4-12 år - de leger, laver mad og kommer oftest i bil til området

  • 28 % er vennegrupper - de laver bål, hygger sig med madlavning og kommer ofte vandrende eller cyklende

  • 10 % er par og de resterende er en lille gruppe af de mere ambitiøse  friluftsudøvere, der vandrer og overnatter alene og gerne vil opøve færdigheder eller afprøve udstyr.  

  • Et flertal har lang og mellemlang videregående uddannelse, og 95 % er selv og har forældre, der er født i Danmark. 

Kilde:  Gode rammer for rekreativt shelterfriluftsliv af Jan Arvidsen m.fl. Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet (2019).

Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv, Lokale- og Anlægsfonden og Kulturministeriet.

God ide med flere muligheder for at overnatte i det fri 

Derfor bakker Friluftsrådet også op om miljøminister Lea Wermelins ide om at finde endnu flere muligheder for at overnatte i naturen. 

"Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af. Derfor vil jeg nu sammen med Naturstyrelsen undersøge, om vi ikke kan åbne op for endnu flere muligheder for fri teltning, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse. 
 
Der er allerede fri teltning i over 200 statsskove i hele Danmark. Her må man gratis slå sit telt op og tage en enkelt overnatning uden at søge om tilladelse først.

"Som danskere betaler vi over skatten for, at vi kan tage på gratis ferie i det fri på statens naturområder. Her kan børn, unge og voksne opleve naturen, uden at det kræver en masse planlægning eller udstyr. Jo mere vi kommer ud i den danske natur og får den ind under huden, jo bedre bliver vi til at passe på den", siger Lea Wermelin. 

Friluftsrådet kunne dog ønske sig at de statslige skove ikke var så ulige fordelt i landet, og opfordrer ministeren til at have den geografiske fordeling for øje, hvis der skal findes nye fri teltningsområder. 

"Nogle steder i landet er der meget få statsejede skove, og det er altså her vi har de langt bedste muligheder for at overnatte og dyrke friluftsliv i det hele taget. Det skal der være lige muligheder for, uanset hvor man bor" siger Niels-Christian Levin Hansen. 

shelter
Den danske natur er fuld af gode overnatningsmuligheder, men hvad er det nu lige et shelter er? Og hvordan kommer du i gang? Friluftsrådet guider dig gennem det mest nødvendige, hvis du gerne vil sove i shelter, men ikke har prøvet det før.