Nyhed

Børn og unge skal være superbrugere i naturen

Børn skal ud i naturen
Danske børn og unge skal være superbrugere i naturen. De skal kende, bruge naturen og være fortrolig med den, og det bliver de, hvis de får naturoplevelser ind under huden fra barns ben. Det kan en naturoplevelseskanon hjælpe med, skriver Friluftsrådets direktør i netavisen Altinget.dk.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget modernisere Danmarks naturkanon. I et debatindlæg på netavisen Altinget.dk skriver Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted at Friluftsrådet gerne stiller sig gerne til rådighed med viden, erfaringer og gode ideer når regeringen går i gang med at modernisere naturkanonen.

"Vi skal have langt større ambitioner end det. Hvis børn og unge skal have et forhold til naturen, så skal de altså ikke bare have passivt kendskab til arter og sammenhænge. De skal involveres i naturen med hele kroppen, føle naturen med alle sanser i spil. Derfor kommer vi ikke udenom, at børn og unge skal have oplevelser, hvor naturen kommer ind under huden på dem i en moderniseret naturkanon. Enhver formidler ved, at jo mere aktiv den lærende er, og jo mere involverende oplevelserne er, jo stærkere et kærlighedsforhold kommer der ud af det" skriver Jan Ejlsted i indlægget.

En generation af superbrugere

"Det kunne da være fantastisk, hvis vi når frem til, at børn i en alder af 6 år skal have hængt i armene i et træ, brændt sig på en brændenælde, spist en blomst og fået våde sokker i en bæk. Når de er 8 år, skal de skal have overnattet i en shelter og svømmet i det salte hav" siger Jan Ejlsted i debatindlægget på Altinget.dk.

Det erklærede statsminister Lars Løkke Rasmussen sig dog uenig i på Twitter: han synes det var en alt for høj alder at have fået sådanne erfaringer i naturen.

"De kommende generationer skal ikke bare have kendskab til naturen, de skal være superbrugere i naturen, som jeg hørte én sige forleden. En superbruger både kender naturen og alle finurlighederne, de er fortrolige ved den, de kan se og udnytte alle mulighederne og bruger den gerne og ofte" siger Jan Ejlsted.

Læs debatindlægget på Altinget.dk.