Nyhed

Blåt friluftsliv: Sov på havet

flydende bivuak sov på vandet nationalpark skjoldungernes land
Alle naturinteresserede kan nu overnatte på en flydende bivuak i Roskilde Fjord. Bag det nytænkende koncept står Nationalpark Skjoldungernes Land, og projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Hvad skal der til for, at man vil passe på naturen?

I Nationalpark Skjoldungernes Land er filosofien, at der skal gode oplevelser til. For får man dem, værner man om naturen.

Derfor har nationalparken nu etableret en flydende bivuak på en tømmerflåde i Roskilde Fjord, der giver mulighed for at opleve det blå friluftsliv på en anderledes måde.

Konceptet er det første af sin slags i Danmark, for selv om der allerede findes shelters til havs flere steder, er ideen med en lidt mere primitiv overnatningsmulighed på en tømmerflåde ikke set før.

Bæredygtigt projekt støttet af Udlodningsmidler

Tanken er, at når kajakroere eller kanoroere når den flydende platform, trækker de i et håndtag og slår på den måde bivuakken op. Når de forlader stedet igen, slår de bivuakken ned, så den ikke skæmmer naturen og udsigten til den fra den nærmeste havn Møllekrogen.

Vi håber, at folk vil passe godt på den flydende lejrplads, så den kan ligge der i mange år. Den må ikke få negative konsekvenser for naturen eller lokalområdet. 
Mikkel Eeg, projektleder i Nationalpark Skjoldungernes Land

Den flydende lejrplads er helt bevidst etableret sådan, ligesom nationalparken har anlagt den lige her, fordi området er et af de steder i Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor naturen kan tåle det.

Nationalparken flytter på den måde friluftslivet væk fra områder, der er mere sårbare overfor forstyrrelser. Det gælder eksempelvis øer og holme, hvor fugle yngler, og de områder, hvor svaner ligger, når de fælder deres svingfjer, og som gør at de i en periode ikke kan flyve.

Etableringen af bivuakken til havs er en del af projektet Fjordland, der handler om udvikling af bæredygtig naturformidling og friluftsliv i Roskilde Fjord -  med særligt hensyn til områdets sårbare natur.

Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv med knapt halvanden millioner kroner, hvoraf den flydende bivauk bare er et af mange tiltag i projektet.

Adgang til tømmerflåden

Tømmerflåden ligger i sagens natur på havet. Det betyder, at man skal krydse vand for at nå til den – mindst 100 meter, som der er fra Møllekrogen til tømmerflåden.

Det gør man i egen kajak eller kano, og har man ikke en sådan, kan man gratis låne en af de seks kanoer, som Nationalpark Skjoldungernes Land har liggende frit tilgængeligt i Møllekrogen og Gershøj Havn.

flydende bivuak sov på vandet nationalpark skjoldungernes land

Lån af kanoerne er efter først til mølle-princippet, mens en overnatning i bivuakken til havs skal bookes. Det gør man på friluftsguiden.dk, og i forbindelse med bookingen modtager man koden, der skal bruges for at låse bivuakken op.

”Vi håber, at den flydende lejrplads kan skabe rammen om masser af store oplevelser i naturen,” siger projektleder i Nationalpark Skjoldungernes Land, Mikkel Eeg.

”Vi håber også, at folk vil passe godt på pladsen, så den kan ligge der i mange år. Konceptet er nyt og bygger på tillid, så vi skal hjælpes ad med at passe på den. Den må ikke få negative konsekvenser for naturen og lokalområdet,” siger Mikkel Eeg.

Det betyder blandt andet, at man som gæst husker at tage skrald med sig, at lukke bivuakken, når man forlader den, og i det hele taget vise hensyn til både natur og andre mennesker.

Går det godt med den flydende lejrplads, er tanken, at den skal videreudvikles blandt andet med etablering af et såkaldt hyttefad, sådan at dem, der bruger pladsen som fiskested, kan opbevare fangsten, indtil man forlader flåden.

Den flydende bivuak vil ligge i Roskilde Fjord indtil 15. oktober, hvor den bliver taget ind for vinteren.

Person på sup-board i bynært farvand
Havet gemmer på mange skjulte skatte og masser af aktivitetsmuligheder. Her kan du dykke ned i de mange muligheder, der findes ved de danske kyster, og få inspiration til gode oplevelser nær dig.
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91