Pressemeddelelse

Badepunkt: Tag på strandtur og få en særlig oplevelse

Badepunkt flag ved Søndervig strand
Strande, der har opnået et Badepunkt-flag, er din garanti for rent badevand, men også for strande med natur-, kultur- eller friluftsoplevelser værd at opleve. Her er fem af de helt særlige rundt om i Danmark.

De fleste kender Blå Flag, men hvad med Badepunkt? Hvad er Badepunkt egentlig?

Badepunkt er ligesom Blå Flag-strandene en officiel mærkning, der viser vej til særligt gode og rene badesteder i Danmark. Men modsat strande med Blå Flag er der ikke et hav af faciliteter udover det basale som for eksempel adgang til toiletter. 

Til gengæld er Badepunkt-flaget din garanti for en strand med en særlig natur-, kultur- eller friluftsoplevelse. 

"Jeg er glad for, at vi i Danmark har så mange forskellige strande, at der er noget for enhver smag. Nogle er til strande med mange faciliteter, andre ønsker sig det mere simpelt, men med noget særligt at opleve på strandturen og stadig med rent vand og badesikkerhed. Det er netop det, Badepunkt kan," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, som administrerer Badepunkt i Danmark. 

Badepunkt er en nordisk mærkningsordning, der startede som et pilotprojekt i 2018. Dengang var der syv Badepunkter i Danmark, i år er der 51 fordelt på strande, badesøer, badebroer og havnebade. 

Vi guider her til fem af dem. Find dem alle på badepunkt.dk

Dyr, dykkere og dramatisk natur på Røsnæs

Nyby Havnebad - Vestsjælland

Kajakroere ved Det Maritime Aktivitetshus på Røsnæs

På Sjællands vestligste punkt finder du halvøen Røsnæs, der har hele to Badepunkt-badesteder.

Det er ikke så mærkeligt, at Røsnæs er blandt de 15 dejligste natursteder i Danmark på Miljø- og Fødevareministeriets offentliggjorte Naturkanon fra 2018. For her er der blomsterrige enge og høje kystskrænter som få andre steder i Danmark.

Udover storslåede naturoplevelser kan du på Røsnæs lade din friluftssjæl udfolde sig både til lands og til vands.

På nordkysten ligger Det Maritime Aktivitetshus, hvor du kan leje havkajakker og springe i vandet fra Badepunktet Nyby Havnebad. Derudover byder området på gode faciliteter til sejlere, lystfiskere, dykkere, kite- og vindsurfere, undervandsjægere og saunagæster.

Bevæger du dig videre mod spidsen af Røsnæs, kan du opleve en helt særlig lydkoncert af den sjældne klokkefrø, hvis navn kommer af, at de mange frøers kvækken tilsammen lyder som fjerne kirkeklokker. Frøkoncerten kan du opleve ved Maderne.

Ikke langt derfra ligger Røsnæs Naturskole, som er det perfekte sted for børnefamilier med en madkurv under armen, da der både er en sjov naturlegeplads og med mulighed for at kæle med eller betragte dyr som kaniner, geder, høns, får, æsler, grise og køer.

Helt ude på spidsen af Røsnæs står et charmerende fyrtårn, og er du heldig, er shelteret indbygget i skrænten ledigt til en overnatning i det fri.

Havudsigt over Helnæs bugt

Løgismose Skov Strand - Sydvestfyn

To 2-personers shelters ved Løgismose Skov Strand

På Sydvestfyn ligger den skønne lavvandede sandstrand med badebro med smukke omgivelser, Løgismose Skov Strand.

Den knapt 200 meter lange strand putter sig i Helnæs-bugt, som betyder generelt meget lidt strøm i vandet - altså en en ideel strand at springe på SUP-boardet for især begyndere.

Vil du overnatte nær stranden, kan du gøre det i et af de to sheltere som er anlagt med en fantastisk udsigt over Helnæs bugt. De kan bookes via bookenshelter og koster 30 kroner per person per nat. 

Shelterpladsen er nabo til Løgismose Campingplads, hvor du kan bruge campingpladsens toilet og har mulighed for at købe en sæk brænde til bålet ved shelterpladsen.

16 minutter i bil (eller 11,4 km på cykel, hvis du har friske ben) fra stranden ligger halvøen Helnæs. Halvøen har en særlig varieret natur med flade strækninger, bakkede toppe og stejle skrænter.

De stejle skrænter er et istidslevn, men et gammelt sagn fortæller en lidt hyggeligere version. I sagnet opstod øens bakker, da en ung pige skulle til Helnæs for at besøge sin kæreste. Hun fyldte sit forklæde med sand og dryssede det ud for at lave en sti – det var sådan, dæmningen Langøre opstod. Da pigen nåede frem til Helnæs, rystede hun sit forklæde, og det dannede øens nordlige bakker.

Vandring i det vestjyske  

Henne Mølleå Strand

Henne Mølleå Strand - Vestjylland

Har du brug for at trække stikket ud og blive rusket godt og grundigt igennem, er Vesterhavet stedet at tage hen.

Langs kysten fra Vedersø Klit til Esbjerg møder du en lang række gode strande, hvor Badepunkt-flaget er hejst. En af disse er Henne Mølleå Strand, der ligger i et smukt fredet naturområde, omgivet af lange strækninger af vilde hedelandskaber og høje klitter.

Her er naturen én stor legeplads for både de vilde vandsportsudøvere og de raske travere. Der er flere spændende vandreruter i Naturpark Vesterhavet - følg for eksempel Helle Mølleå til hvad der tidligere har været landets næststørste sø, Filsø, som i dag er rasteplads for hele 234 fuglearter – heriblandt sandterner, skestorke og havørne, som du måske kan være heldig at spotte i et af fugletårnene langs søen.

Har du mere lyst til at være ved havets brusende bølger, kan du slentre en tur ad den knapt 3 kilometer lange Kærgård Strandsti, der bugter sig gennem unik natur med de flotteste strækninger af sandklitter. 

Feriestemning til lands og til vands ved Furesøen

Frederiksdal Fribad - Nordsjælland

Frederiksdal Fribad

Frederiksdal Fribad ved Furesøen nord for København er det oplagte sted til en feriedag både til lands og til vands.

Gå en smuk tur fra Lyngby Station langs den fine Mølleå til Frederiksdal Fribad, og gør eventuelt holdt undervejs og lej en kajak ved et af flere udlejningssteder ved åen.

Det er absolut et begyndervenligt sted at starte for nyudklækkede eller førstegangsroere, da der er roligt vand, og på mange af strækningerne er vandet så lavt, at du kan bunde og dermed ”kæntrevenligt”. Samtidig er omgivelserne så natursmukke, at det også er en oplevelse for garvede roere og padlere. 

Frederiksdal Fribad ligger ved Furesøens bred for enden af Mølleåen, og springer du i vandet der, kan du prale af, at du har svømmet i Danmarks dybeste sø, der er næsten 38 meter på det dybeste sted. Står du på Fribadets badebro og kigger mod land, møder dit syn de markante morænebakker, du netop har bevæget dig ned ad. Frederiksdalområdet blev fredet i 1943 for at beskytte landskabet mod byudvikling, og lige siden og måske endda længere har Fribadet eksisteret.

Udover flot natur og diverse vandoplevelser byder området på klatrebaner i træerne hos Til Tops og kunstudstillinger ved Sophienholm Kunsthal. Ikke langt fra Fribadet kan du desuden opleve voldstedet Hjortholm. I dag er der ikke meget af borgen tilbage, og det eneste synlige spor er borgbakken, voldgraven og rester af røde mursten i vandet, som ses tydeligst fra broen over Mølleåen.

Lille menneske i stor natur 

Kandestederne - Nordjylland

Kandestederne strand

Vestkyststranden Kandestederne ligger i et fredet naturområde mellem Hirtshals og Skagen og er smuk hvid strandsand, så langt øjet rækker.

Ligesom på mange andre vestkyststrande er bilkørsel tilladt, og det er dermed en strand, der gør strandbesøget lettere tilgængeligt for gangbesværede.

Naturen ved Kandestederne indbyder til aktiv ferie, og mulighederne er mange. Du kan komme med på turridning på islandske heste på stranden og i klitplantagen, surfe, cykle eller begive dig på vandring ad Nordsøstien, der blandt andet vil føre dig igennem Danmarks største vandreklit Råbjerg Mile.

Du kender sikkert allerede en del til miniørkenen, der rummer fire millioner kubikmeter sand, men området er også særligt interessant med botaniske briller på, da der ved milesøerne er et helt særpræget planteliv.

På din vandring omkring Kandestederne kan du måske støde på strandingsgods fra et af de mange skibe, der endte deres dage mellem revlerne på Vestkysten.

Vil du bade, vil du formentlig ikke skulle bekymre dig om voldsomme bølger, da stranden generelt er meget fredelig. Vær dog selvfølgelig alligevel opmærksom - det er trods alt den vilde vestkyst.

badepunkt
Find dit Badepunkt og Vinterbadepunkt.

 

Kontakt