Nyhed

Adgang til natur forringes ved camping-salg

Ny lov giver staten lov at sælge naturskønne campingpladser og det ændrer reglerne for folks adgang til naturen. Miljøministeren afviser at fastholde adgangen.
På billedet ses tre-fire opslåede telte på en eng

Folketinget har vedtaget en lov, der giver staten mulighed for at sælge sine 18 campingpladser og campingarealer i statslige skove og naturområder til private ejere. Når områderne overgår til private ejere, vil det forringe folks adgang, men Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser at stille krav om klausuler eller på anden måde fastholde de nuværende gode adgangsmuligheder efter et salg.

I dag er der adgang til naturen ved de fleste af campingpladserne og udenfor sæsonen er pladserne ryddede og fremstår som natur med stier, alle kan bruge. Når områderne sælges vil adgang kræve den nye ejers tilladelse.

Det ærgrer i den grad Friluftsrådet, at ministeren ikke har interesse i at beholde de adgangsregler, der gælder, når et naturområde er offentligt ejet, efter et salg

"Der sker nøjagtig det samme, som når staten sælger skovområder eller anden natur, befolkningens adgang til områderne bliver forringet. Nogle af campingpladserne ligger i yderste klitrække på Vestkysten og det har store konsekvenser for mulighederne for at komme ned til stranden," siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Han frygter desuden at private ejere i modsætning til Naturstyrelsen vil udvikle pladserne til ferieresorts med badelande og hytter i klitterne. Friluftsrådet så derfor gerne at salget sker med en klausul for den fortsatte drift og folks adgangsmuligheder.

Ministeren afviser

Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen har stillet spørgsmål til Esben Lunde Larsen i forbindelse med lovarbejdet:

”Kan ministeren oplyse, i hvilket omfang det vil være muligt at opretholde borgernes udvidede muligheder for at færdes i de nuværende statslige arealer benyttet til campingpladser, hvis arealerne overgår til privat eje?”

Til det lød svaret:

"Regeringen ønsker ikke at stille kommende ejere dårligere i konkurrencen med de øvrige campingpladser ved at pålægge dem yderligere begrænsninger end dem, der følger af lovgivningen. Som enhver anden grundejer, vil det derfor være op til den kommende ejer at beslutte, om offentligheden skal have en særlig vidtgående adgang til arealerne".

De lokale Friluftsråd vil følge salget af campingområderne og konsekvenserne for adgangsforholdene.
Naturstyrelsen har lavet en oversigt over pladserne og deres adgangsforhold i dag og efter et salg.