Nyhed

75.000 små børn besøger naturens Krible Krable-dyr

Maj er Krible Krable måned i Danmark. Det betyder, at de mindste børn tager på opdagelse i naturen for at udforske smådyr og insekter i alle afskygninger.
Maj er Krible Krable måned i Danmark. Det betyder, at de mindste børn tager på opdagelse i naturen for at udforske smådyr og insekter i alle afskygninger. Det er Naturvejlederforeningen i samarbejde med DR Ramasjang, der i maj måned har skabt Krible Krable.

Mariehøns, guldsmede, flåter, regnorme og tudser. Naturens små Krible Krable dyr gemmer sig under store sten, i træstammer eller mellem græs og planter.

Iklædt fiskenet, en ske til at grave med, og en spand drager op mod 75.000 børn i alderen 0 - 8 år i maj på små ekspeditioner ud i naturen for at opsnuse og fange smådyrene og studere dem under lup, før de små dyr bliver sat fri igen.

Krible Krable-projektet er udviklet af Naturvejlederforeningen, og takket være en donation på 17 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden fra 2019 -2022 kan dagtilbud, indskolingsklasser og børnefamilier i hele Danmark bl.a. finde et stort udvalg af forskellige Krible Krable-arrangementer for de mindste børn i maj.

Projektleder i Naturvejlederforeningen, biolog Bjarke Birkeland, siger:

"Med Krible Krable-projektet sætter vi nysgerrigheden i centrum for børnene. Vi giver dem mulighed for at opleve, udforske og undre sig over den nære natur, som er lige uden for hoveddøren. Vi tror, det er godt for børn at opdage, at vi er en del af naturen, og at den er en del af os".

Idéer til sjove oplevelser

Over hele landet står Danmarks cirka 350 naturvejledere klar med Krible Krable arrangementer og idéer til  sjove oplevelser med alverdens smådyr som ørentvister, skarnbasser, humlebier, sommerfugle og snudebiller og alle de andre insekter og kryb, der findes i rigeligt mål i Danmarks natur.

For eksempel kan børnene lave teater om haletudsens liv, fange hundestejler med net eller lege vandhulsdetektiv og finde så mange arter som muligt.

"Vi håber, at børnene får et forhold til den natur, der omgiver dem og måske får lyst til at passe bedre på den. Mange børn ved ikke, at mariehøns lægger æg, at flåten er i familie med edderkoppen eller at fjordrejen skifter farve fra grå til rød, når den bliver kogt", siger Bjarke Birkeland.

Naturvejlederforeningen samarbejder med DR Ramasjang i maj om Krible Krable. Og i uge 21 kulminerer måneden med en Krible Krable uge på DR Ramasjang, hvor de små dyr indtager TV-skærmen.

Til efteråret er Krible Krable projektet mere målrettet de voksne. Der er afsat midler til 100 kurser hvert efterår de næste fire år. Pædagoger, pædagogisk personale og lærere får her mulighed for at styrke og udvikle deres naturfaglige kompetencer gennem kurser, konference og undervisningsmaterialer med praktiske anvisninger. Alt sammen til gavn for børnenes forståelse af naturen.

Facts om Krible Krable
  • Krible Krable er et landsdækkende naturprojekt, målrettet børn i alderen 0-8 år.
  • Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang står bag projektet, der støttes af Novo Nordisk Fonden med 17 mio. kroner i 2019- 2022.
  • Krible Krable projektet ønsker, at børn og voksne, gennem små naturundersøgelser, leg og læring får øjnene op for, at den bynære natur er fuld af liv – naturen er lige uden for døren, uanset hvor du bor!
  • Landets naturvejledere står hvert år bag hundredvis af Krible Krable arrangementer, målrettet daginstitutioner, indskoling, SFO og børnefamilier.
  • Cirka 75.000 børn deltager årligt i Krible Krable måneden sammen med de voksne.

Læs mere her:

www.kriblekrable.nu eller www.natur-vejleder.dk

Yderligere oplysninger:

Projektleder Bjarke Birkeland, Krible Krable – Naturvejlederforeningen, tlf. 20 90 46 18, mail: kriblekrable@naturvejleder.dk