Nyhed

Grønne fællesskaber spirer i byerne

Sammen med sociologer på Københavns Universitet har Friluftsrådet kortlagt det civile engagement i byernes nye grønne, rekreative fællessteder. Tendensen er tydelig: grønne fællesskaber trender.

De sidste 10-15 år er initiativer til mere bynatur spiret frem i København, Odense, Århus, Aalborg og andre danske byer, og natur og miljø er i høj grad med til at skabe nye lokale fællesskaber. 

Fem typer af grønne fællesskaber:

Forskerne har på baggrund af data karakteriseret det praktiske og kollektive civile engagement i bynaturen ud fra fem hovedtyper:

  • Byhaver eller fælleshaver
  • Fødevarefælleskaber
  • Dyrehold og naturpleje
  • Fjordhaver og maritime nyttehaver
  • Tekniske demonstrationsprojekter

 

Ved hjælp af data fra sociale medier har sociologer fra Københavns Universitet kortlagt og analyseret borgernes civile engagement i de såkaldte grønne by-fællesskaber. I alt har de fundet frem til flere end 250 frivillige, græsrodsbaserede initiativer til mere bynatur i mindre, mellemstore og større danske byer.

”De grønne by-fællesskaber er i første omgang kortlagt ved hjælp af data fra åbne og offentlige sider på Facebook. Vi har siden fået data kvalitetssikret hos en række lokale friluftsråd, så vi nu har overblik over fremvæksten af borgerinitiativer i og nær danske byer de seneste 10 år,” forklarer Anders Blok, lektor ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

Friluftsrådet arbejder blandt andet for at styrke og udvikle frivillige fællesskaber med natur og friluftsliv som omdrejningspunkt og Rådet ser med interesse på resultaterne i første del af projektet.

Kort over typer af grønne fællesskaber i byer

”Det er en rigtig interessant kortlægning, der viser at natur og miljø er omdrejningspunktet for mange stærke lokale fællesskaber. Det grønne og det lokale trender disse år og det er interessant at se hvordan det organiserer sig. Vi vil gerne støtte op om fællesskaberne og vi glæder os derfor til at blive klogere på, hvordan de opstår og organiserer sig i næste fase af undersøgelsen” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Anders Blok forklarer om næste fase i projektet:
”Vores videre undersøgelser i projektet handler blandt andet om, hvordan de her nye typer grønne fællessteder konkret bliver skabt, og hvordan det frivillige engagement bliver vedligeholdt i grupperne”.

 

 

 

Mere om projektet:

Friluftsrådet er samarbejdspartner i projektet, der er finansieret af VELUX fonden. Rådet har bidraget med kvalitetssikring af kortet i samarbejde med lokale friluftsråd.

Grønne fællesskaber i byen: Civilt engagement og medborgerskab bynatur og urban økologi