Nyhed

Børn er aldrig off side, når de er aktive i naturen

Piger der løber i naturen
Leg og motion er godt for alle børn – men ikke alle børn trives i de almindelige idrætstilbud. Nu inviterer DGI Nordsjælland og to kommuner børn med særlige behov med ud i naturen, hvor der er højt til loftet. Projektet ”Kom med på udeholdet” realiseres med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Der er mange regler at holde styr på, når man fx starter til fodbold – både på banen og i det sociale samvær med de andre på holdet. For børn med ADHD, autisme og andre psykosociale vanskeligheder kan det være svært at passe ind i rammen, og de finder ikke i samme grad som andre børn vej til foreningslivets tilbud.

Men nu afprøver DGI i samarbejde Gribskov Kommune, Fredensborg Kommune og ADHD-foreningen, hvordan naturen kan skabe en ny og mere inkluderende ramme om fysisk aktivitet og fælles oplevelser for de 11-15 årige. ”Kom med på udeholdet” hedder projektet, der bliver til med støtte fra Udlodningsmidler for Friluftsliv under temaet ”Bevæg dig for livet”.

”Vi synes, at alle skal have chancen for at blive en del af fællesskabet om sunde aktiviteter. Så vi glæder os meget over, at vi får mulighed for målrettet på at styrke sundheden og livskvaliteten hos en gruppe børn, der ikke kommer lige så meget ud i naturen som deres jævnaldrende"
Jacob Krarup, afdelingsleder for Projekt og udvikling hos DGI Nordsjælland.

 

fire børn på badebro fisker

Naturen er tilgivende

I DGI’s foreninger dyrkes en bred vifte af friluftaktiviteter, som kan komme i spil i projektet, og børnene kommer bl.a. til at klatre i træer, skyde med bue og spille rollespil i naturen.

”Det er vigtigt, at børnene mærker, at Udeholdet er deres hold – for mange af dem har med garanti prøvet at give op, fordi de enten kropsligt eller socialt ikke mestrer det, man skal kunne andre steder,” siger Jacob Krarup.
Han peger på, at naturen skaber en mere tilgivende ramme for børnenes udfoldelser og giver mulighed for at sætte større fokus på fællesskabet.

”I naturen får børnene ikke at vide, at de er offside, eller at de ikke følger den aftalte taktik. Der er plads til at lave nogle ting, hvor vi ikke er så disciplinfokuserede”, forklarer han.

 

Håber på "aha-oplevelse"

”Kom med på udeholdet” giver børnene mulighed for at afprøve op til seks forskellige aktiviteter. Underviserne bliver frivillige fra foreningerne – med støtte fra fagpersoner, som kender målgruppen – og målet er selvfølgelig, at oplevelserne giver børnene mod på mere aktivt udeliv i fremtiden.

”Vi håber, at der vil opstå en gensidig aha-oplevelse. Nogle foreninger kender godt de her børn i forvejen, andre gør ikke. For dem er børn med særlige behov en ny målgruppe, som de kan række ud til, og forhåbentlig vil børnene kaste deres kærlighed på nogle aktiviteter, som de får lyst til at gå til, siger Jacob Krarup.

Udlodningsmidlerne støtter primært friluftsprojekter, der kan udbredes og komme mange mennesker til gavn. I Nordsjælland vil kommunerne efter projektet arbejde videre med at skabe friluftsaktiviteter for børn og unge i målgruppen, og DGI udarbejder desuden en serie anbefalinger, som andre kommuner og foreninger kan bruge, når de vil skabe inkluderende friluftstilbud for børn.

Fakta om projektet

Organisering: Projektet gennemføres i samarbejde mellem DGI Nordsjælland, to kommuner og ADHD-foreningen Nordsjælland.

Målgruppe: Børn i alderen 11-15-år med autisme, ADHD og psykosociale vanskeligheder, i første omgang børn bosat i Gribskov og Fredensborg Kommune. 

Økonomi: Udlodningsmidler til Friluftsliv har under temaet ”Bevæg dig i naturen” givet et tilskud på 265.500 kr. til projektledelse og materialer.