Nyhed

Manifest skal få naturen ind i det moderne børneliv

Debat på Folkemødet
Otte eksperter, politikere og organisationsrepræsentanter formulerede på Folkemødet 2019 et manifest med 11 målsætninger, som skal sikre at naturen bliver en del af det moderne børneliv.

Et fælles manifest med 11 ambitiøse målsætninger formuleret af otte eksperter, politikere og organisationsrepræsentanter skal være med til at sikre naturen en plads i det moderne børneliv. Manifestet blev til på Folkemødet 2019, hvor Friluftsrådet bød til et arbejdende debatmøde i Nordea-fondens Villa Gode Liv.

Friluftsrådet har netop lanceret ”Børnenes naturkanon” i forbindelse med kampagnen Børn Gror i Natur med 12 naturoplevelser, som alle børn bør have prøvet. For at give de kommende generationer kærlighed til naturen, er det nemlig vigtigt, at man får den ind under neglene, mens man er lille.

”For at passe på naturen, skal man have et forhold til den. Og for at få et forhold til den, skal man ud i den,” fastslog Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet, som optakt til debatten.

Løft naturfremmede lærere og pædagoger
Opkvalificering og uddannelse af lærere og pædagoger er meget vigtigt i forhold til at sikre, at børn også kommer ud i naturen i den tid, som de tilbringer i institutioner eller i skolen. Daniel Hervik, udviklingschef i organisationen Haver til Maver, der er med til at etablere skolehaver i hele landet, støder ofte på lærere og pædagoger, som ikke ved, hvordan de skal bruge naturen i undervisning.

”Naturfremmede lærere og pædagoger, som ikke ved, hvordan man kan tage børnene med ud, og hvad man kan lave derude, er en barriere, som vi endnu ikke er overkommet,” lød det fra Daniel Hervik fra Haver til Maver.

Dog er det vigtigt, at der ikke opstår en opfattelse af, at det kræver noget ganske særligt at tage børnehavebørn eller skoleelever ud i naturen, påpegede Jens Ive (V), næstformand for Børn og Undervisningsudvalget i KL.

”Det skal være naturligt at komme ud i naturen. Det behøver ikke at være noget, som kræver særlige normeringer eller specialisering, for hvis det gør det, så bliver det let for dem, der ikke har det, at retfærdiggøre, hvorfor de ikke kommer ud,” sagde Jens Ive, der også er borgmester i Rudersdal Kommune.

Gode eksempler skal inspirere 

Centerleder for Center for Børn og Natur, Søren Præstholm, pointerede, at det er vigtigt at fremhæve de gode eksempler, så de kan være til inspiration for andre.

”Det er vigtigt at få børn mere ud, men det må heller ikke blive for religiøst og formanende. Jeg synes, at vi skal fremhæve de gode eksempler. Vi ved, at der er eksempelvis nogle dagtilbud, som er rigtig gode til at komme ud, så lad os undersøge og formidle, hvad er det, de kan,” sagde Søren Præstholm fra Center for Børn og Natur.

Folkemødets Naturlov 
  1. Alle børn skal mere ud i naturen og opleve glæden ved den.
  2. Det skal være naturligt at tage ud i naturen med familien, i dagtilbud, i skolen og i fritiden.
  3. Det skal være obligatorisk at tage ud i naturen i skoletiden.
  4. Revidering af pædagoguddannelsen 2020: Naturen kan tænkes ind i fx undervisning om socialisering eller sprog. De studerende skal kunne vælge valgfag af flere omgange, i mere end seks uger, som det er nu.
  5. Sikre diversitet og kvaliteten i naturoplevelserne.
  6. Naturen skal være både frirum og læringsrum.
  7. Mere natur, bedre infrastruktur og god formidling: Der skal laves stier og spor og formidles undervejs.
  8. Plads til risikofyldt leg – både i dagtilbud, skole og familien.
  9. Naturen kan være med til at danne hele mennesker. Børn skal lære at tage ansvar for naturen.
  10. Efteruddannelse af fagpersoner i dagtilbud og skoler.
  11. Sikre ordentlige rammebetingelser bl.a. tid til forberedelse skal prioriteres økonomisk.