Nyhed

Danmarks Friluftskommune er kåret for sidste gang

På billedet ses en skovsti, der fører gennem en snebelagt skovlandskab
I 10 år har Friluftsrådet kåret ”Danmarks Friluftskommune”. I 2018 gik sejren til Frederikshavns Kommune – men den nordjyske kommune bliver den sidste i rækken.

Da Frederikshavns Kommune blev kåret som Danmarks Friluftskommune 2018 blev de den sidste kommune, der kan kalde sig ”Danmarks Friluftskommune” i denne omgang. Friluftsrådet har nemlig besluttet at den 10 år gamle konkurrence, der har sat friluftsliv på dagsordenen i landets kommuner, skal erstattes af andre tiltag.

Gennem konkurrencen om den årlige titel har kommuner i årenes løb sat fokus på borgernes friluftsliv inden for en række temaer som f.eks. friluftsliv i klimatilpasningen, friluftsliv i sundhedsindsatser eller særlige muligheder for at børn og unge kan dyrke friluftsliv. For at blive ”Danmarks Friluftskommune” har kommunerne skullet indsende en ansøgning, hvori de forklarer, hvilke friluftstiltag og -aktiviteter, de ville lave ud fra årets tema. Herefter udvalgte en særligt udpeget jury, hvem der skulle have titlen, æren og forpligtelsen som ”Danmarks Friluftskommune”.

De 10 års vinderkommuner

2018: Frederikshavn Kommune

2017: Silkeborg Kommune (særpris til Esbjerg Kommune)

2016: Vejle Kommune

2015: Gladsaxe Kommune

2014: Kolding Kommune

2013: Tårnby Kommune

2012: Svendborg Kommune

2011: Faaborg-Midtfyn Kommune

2010: Esbjerg Kommune

2009: Vejle Kommune

I den tid, konkurrencen har kørt, har 68 kommuner deltaget, og hvert år har i gennemsnit har 14 kommuner indsendt en ansøgning.

”Konkurrencen har været populær og har virkelig sat friluftsliv på dagsordenen i landets kommuner. Vi synes, det er enormt vigtigt at bakke op om kommunernes indsats for at styrke friluftslivet – og samtidig opfordre kommunerne til at sætte fokus på deres friluftspolitik. Det har vi i 10 år gjort med kåringen af ’Årets Friluftskommune’, men nu er tiden kommet til nye tiltag,” siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Fremover vil Friluftsrådet samarbejde med og støtte indsatser i de 98 danske kommuner på anden vis – blandt andet igennem de Lokale Friluftsråd, Udlodningsmidler til Friluftsliv, programmerne ”Grønne Spirer” og ”Grønt Flag – Grøn Skole” samt indsatser som ”Sund i Naturen”, hvor 10 danske kommuner udvikler og afprøver metoder til at styrke folkesundheden i naturen.

Kåringen af ”Danmarks Friluftskommune" har siden starten haft til formål at:

  • anerkende kommunernes indsats for at fremme det lokale friluftsliv
  • sætte fokus på kommunernes friluftspolitik, og derigennem opmuntre til en udvikling i retning af flere og bedre muligheder for det lokale friluftsliv
  • øge opmærksomhed på Friluftsrådets forskellige indsatsområder, projekter, kampagner og andre initiativer
  • understøtte Friluftsrådets lokale kredsbestyrelser og deres dialog med de enkelte kommuner.