Nyhed

Flygtninge fanger fællesskabet i vandkanten

Flygtninge fisker
Nogle venskaber og samtaler gror bedst på steder, hvor det er i orden at være tavse sammen. Derfor inviterer Danmarks Sportsfiskerforbund og Integrationsportalen.dk nu unge flygtninge med ud at fiske. Fiskeskoler skal hjælpe de unge ind i foreningslivet og ud i naturen. Projektet har fået tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Mens yngre flygtningebørn ofte får gode relationer til danske børn og voksne via deres skolegang, er det sværere er for de unge, der kommer til Danmark lidt senere i livet. Mange 14-20-årige savner gode relationer til voksne og et rum, hvor de kan tale frit og spørge om ting. Det rum skal projektet Fiskeskoler for flygtninge være med til at skabe.

Integrations-portalen.dk og Danmark Sportsfiskerforbund fået 900.000 kr. fra puljen Udlodningsmidler til Friluftsliv til at skabe 6-8 fiskeskoler for unge flygtninge. Integrations-portalen.dk skal formidle ideen til de unge, mens frivillige ildsjæle i sportsfiskerforbundets jyske og fynske afdelinger skal stå for undervisningen.

Naturen spiller en hovedrolle i projektet, fordi den skaber et rum, hvor de unge både kan være sig selv og sammen med andre. Det fortæller Helle Søndergaard, der er direktør i Integrations-portalen.dk.

”Det bedste, der kan ske, er jo, at de unge får tillid til nogle af de her garvede lystfiskere, som lærer alt det fra sig, de selv har lært ved at stå i vandkanten med en fiskestang”, siger hun og uddyber:

”Når du fisker, behøver du ikke at sige noget. To fiskere kan stå i tavshed ved siden af hinanden og alligevel have et fællesskab om det, de laver. I det tavse rum er der tid og ro, og fordi der ikke er noget pres, vokser der sommetider gode snakke ud af tavsheden”.

Fiskestangen samler og engagerer

Ofte har unge flygtninge traumatiske oplevelser med i bagagen, og mange er utrygge ved at begive sig ud i naturen på egen hånd. Derfor glæder man sig hos Danmarks Sportsfiskerforbund til at vise de unge en sikker vej til gode oplevelser ved de danske åer, søer og kyster.

”Nogle af vores medlemmer kommer i naturen for at fange så mange fisk som muligt, men andre er nærmest er klar til at klippe krogen af snøren for at få lov til at stå ved vandet lidt længere. At fiske handler om meget mere end fisk,” siger direktør i Danmarks Sportsfiskerforbund Lars Rasmussen.

”Fiskestangen kan samle folk med vidt forskellig baggrund og give dem noget, de kan gå op i sammen. Og de unge kan lære rigtig meget om teknik og gode fiskesteder osv. af vores medlemmer. Så de vil også få oplevelsen af, at der er noget, de er dygtige til,” fortæller Lars Rasmussen.

Drejebog skal skabe ringe i vandet

Planen er, at Fiskeskoler for flygtninge skal munde ud i en drejebog, som gør erfaringerne fra projektet tilgængelige for andre foreninger.

”Vi tænker det her meget bredt. Grundtankerne bag fiskeskolerne er ikke kun relevante for én forening og én målgruppe. Det her skal være et projekt, der er med til at åbne foreningsdanmark op, så alle der har lyst, får en invitation til at være med, siger Lars Rasmussen.

Fakta om projektet

Organisering

Danmarks Sportsfiskerforbund og Integrations-portalen.dk samarbejder om projektet.

Målgruppe

Sportsfiskere og 14-20-årige flygtninge eller familiesammenførte til flygtninge. Fiskeskolerne er dog åbne for alle interesserede.

Økonomi

Udlodningsmidler til Friluftsliv har givet tilskud til projektledelse, kurser og fiskegrej. I alt 900.000 kr.