Nyhed

Friluftslivets paraply skal foldes endnu mere ud

Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lev Vig
Friluftsrådet er paraplyorganisation for 88 organisationer, der alle har interesse i natur og friluftsliv. I 2022 har Friluftsrådet haft fokus på, hvordan organisationen i højere grad kan skabe grundlag for mere dialog, udvikling af konstruktive løsninger og udveksling af viden mellem medlemmerne.

Som paraplyfunktion ønsker Friluftsrådet at skabe tæt kontakt med de 88 medlemsorganisationer, men også at der bliver flere muligheder for dialog og samarbejde på tværs af medlemmerne. 

”For det første er det jo helt fantastisk at så mange organisationer og foreninger i Danmark bedriver friluftsliv. At være en paraply, der spænder så bredt, som de 88 medlemsorganisationer gør, er til tider udfordrende, men jeg synes også, at det er en kæmpe styrke, når vi kan samles om en sag. Det er en fantastisk måde at fortælle omverdenen, at det er den vej, vi skal,” siger Annesofie Bjerre, der blev valgt som formand for Friluftsrådet på generalforsamlingen i 2022. 

Stor interesse for udvalg og netværk

Udvalg og netværk 2022

Der er i 2022 nedsat tre udvalg og netværk, som er åbne for medlemsorganisationerne. 

  • Udvalget for natur og friluftsliv, hvor 15 forskellige medlemsorganisationer er repræsenteret. 
  • Adgangsudvalg, hvor 17 forskellige medlemsorganisationer er repræsenteret. 
  • Børne- og ungepolitisk netværk, hvor der til det første møde var tilmeldt 16 deltagere fra medlemsorganisationerne.

I 2022 har Friluftsrådet videreført udvalgene; Adgangsudvalget, Natur og Friluftslivs udvalget samt Børn og Udveksling af viden unge-netværket, som medlemsorganisationerne kan deltage i. Som noget nyt har alle medlemsorganisationer, der har haft interesse, i år kunne deltage i de udvalg, som de ønskede. Og interessen har været stor. Den store interesse vækker begejstring i Friluftsrådet.

”Jeg synes, at det var megafedt at se, at når vi inviterer ind, så er der rigtig mange, der gerne vil være med. Jeg tror, at der er et kæmpe potentiale i, at vi arbejder tæt sammen, og jeg tror helt klart, at udvalgene er kommet for at blive. Nu skal vi bare blive endnu bedre til at få lavet et godt samspil mellem bestyrelse og udvalg og blive skarpere på, hvad det er for en type opgaver og beslutninger, som bestyrelsen sender videre til udvalgene og omvendt,” siger Annesofie Bjerre.

Udveksling af viden

Udover at bidrage til udvikling af politik og diskutere nye indsatser, så skal udvalg ene og netværket er også være fora, hvor der bliver delt viden mellem organisationerne.

”For eksempel kan jeg høre, at det har gjort dybt indtryk på mange, at Danmarks Sportsfiskerforbund har holdt oplæg om havets tilstand. For situationen er virkelig, virkelig slem. Det er jo ikke noget, som du kan se, når du kigger ud over havet. Det, at vi er i stand til at dele den slags viden på tværs af medlemsorganisationerne i sådan et forum, giver helt klart værdi - både for Friluftsrådets bestyrelse, fordi det giver os input til vores arbejde, men også for de enkelte medlemsorganisationer, som måske får øjnene op for nogle ting, som de ellers ikke ville have haft kendskab til,” siger Annesofie Bjerre.

Generelt kommer arbejdet med at producere, indsamle og dele viden om friluftslivet til at fylde mere i Friluftsrådets arbejde fremadrettet. ”Vi skal blive endnu skarpere på, hvilken forskel friluftslivet gør. Både for danskernes liv, men måske også for politikere, virksomheder, turismebranchen og meget andet. Vi skal have et solidt datafundament og viden om friluftslivet. Vi står meget stærkere, hvis vi ikke kun baserer vores holdninger på ”synsninger”, men at vi også kan sætte ord og tal på, at friluftsliv rent faktisk gør en forskel. Det kan forhåbentlig også hjælpe mange af vores medlemsorganisationer, siger Annesofie Bjerre.

Synergi mellem medlemmer

Som paraplyorganisation har Friluftsrådet en klar ambition om at skabe større dialog, interaktion og samarbejde mellem medlemsorganisationerne. Den mangfoldige skare af medlemsorganisationer har nemlig meget, de kan lære af hinanden.

”Vi har medlemsorganisationer, der er lige så gamle eller ældre end os, og helt nystartede foreninger med ganske få år på bagen. Der er både store organisationer med mange hundrede tusinder af medlemmer og ganske små nicheorganisationer med få medlemmer. Der er organisationer, som er meget specialiserede og har en stor viden inden for at bestemt område, og der er dem, der arbejder mere generelt. Det er interessant at se, hvordan de hver især har forskellige kvaliteter, ideer eller måder at organisere sig på, som de kan inspirere hinanden med," siger Annesofie Bjerre.

Derudover skaber den øgede dialog gode muligheder for, at medlemsorganisationerne kan få større indsigt i hinandens aktiviteter, og hvad de hver især kræver. Det kan også være med til at aflive eventuelle fordomme og skabe grundlag for at man kan finde konstruktive løsninger.

”Det, at vi involverer medlemmerne i vores udvalg, skulle meget gerne gøre os klogere på hinanden. Når man møder folk, taler med dem og hører om deres passion og deres oplevelser, så bliver ens fordomme ofte gjort til skamme. Det håber jeg, at mange vil bruge som en fordel, når der skal findes løsninger, der giver endnu flere mulighed for friluftsoplevelser,” lyder det fra Annesofie Bjerre.

God tone er et krav

For at dialogen bliver konstruktiv er det dog vigtigt, at de, der vælger at gå ind i Friluftsrådets arbejde, hvad enten det er gennem udvalg, i lokale friluftsråd eller i andre sammenhænge, holder en god tone og er villige til at gå på kompromis for det fælles bedste.

”Vi har i Friluftsrådet en særlig opgave i at bidrage til en sund debat, og at der er en god måde at tale med hinanden om, hvordan vi finder løsninger. Jeg ser det som en præmis for at være med i Friluftsrådets arbejde, at man har lyst til at finde løsninger for alle. Man skal tage friluftsrådskasketten på, og prøve at se helheder og tænke på tværs af alle medlemsorganisationer,” opfordrer Annesofie Bjerre. 

Læs Friluftsrådets Årsberetning 2022