Nyhed

Winni Grosbøll: Arealer skal bruges til flere formål

Spejdere går balancegang
Der er behov for skarp politisk prioritering, mere natur og bedre planlægning, hvis vi skal håndtere de store udfordringer, som samfundet står over for. Sådan lyder det fra Friluftsrådets direktør Winni Grosbøll i en kommentar i Altinget.

Der er rift om pladsen i Danmark. Biodiversitetskrisen, klimaforandringer, energikrisen og fødevarekrisen stiller alle store krav til, hvordan landets samlede areal bliver brugt. Derfor skal der tænkes helhedsorienteret og multifunktionelt, hvis vi skal være i stand til at ruste os mod klimaforandringer og understøtte den grønne omstilling. Sådan lyder det fra Winni Grosbøll, Friluftsrådets direktør, i en kommentar i Altinget Miljø.

"De kommende årtier vil der ske store forandringer af landskabet. Det er noget, som kommer til at berøre os alle sammen, og derfor er det en opgave, som vi er nødt til løse i fællesskab. Det er ikke en nem øvelse, men det kan også skabe nye muligheder, hvis Folketingets politikere tør tage ansvar for helhedsplanlægning, og hvis man i kommunerne formår at høste de gevinster, der er i at bruge arealer til flere formål," skriver Winni Grosbøll i Altinget Miljø.

Muligheder for friluftsliv kan skabe opbakning

Som borgmester erfarede Winni Grosbøll selv, hvor svært det kan være f.eks. at finde politisk flertal til at opstille vindmøller, fordi det møder lokal modstand. Derfor er kan det være nødvendigt med øget statslig planlægning, men også at man indtænker nye muligheder for befolkningen, når arealerne skal laves om til noget andet.

"Ved at tænke friluftsliv ind, når der laves kystsikring, opstilles vindmøller, udtages lavbundsjorde og etableres nye naturområder sikrer vi, at arealerne også får rekreativ værdi, og at de dermed bliver et større aktiv for borgerne i området. Det er ikke raketvidenskab, men rent faktisk er friluftsliv ikke noget, som tænkes med per automatik," lyder det fra Winni Grosbøll.

Kommuner skal tænke på tværs

Som borgmester på Bornholm var det oplagt at bruge naturen og mulighederne for friluftsliv og outdoor-turisme som løftestang til at vende den lokale udvikling.
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

Winni Grosbøll kritiserer, at friluftsliv ofte bliver anset som "add on", der kan tilføres, hvis der er lidt penge til overs i budgettet. Tværtimod bør man se det som som forudsætningen for, at vi kommer i mål med mange af de processer, vi står over for. Her er kommunerne også nødt til at blive bedre til at tænke på tværs og finde synergier.

Læs kommentaren i Altinget

Kontakt
Winni Grosbøll
Direktør
30 18 19 79
Johan Husfeldt
Politisk konsulent
40 33 21 67