Nyhed

Vores Natur: Projektet der åbnede nye døre og satte liv i nye partnerskaber

Vores Natur logo
Samtidighed, synergi, samarbejde og synlighed var fire væsentlige elementer i Vores Natur-projektet, som Friluftsrådet har arbejdet med i 2020-2021. Selvom projektet har nået sin ende, lever samarbejdet videre blandt flere af de involverede aktører, der har fundet værdi i fællesskabets rækkevidde.
Vores Naturs primære formål var at give den danske befolkning:
  • Viden om den danske natur
  • Oplevelser i Danmarks natur
  • Lysten til at tage vare på naturen

Med et fælles mål om at flere mennesker kunne få glæde af den danske natur gik DR, Danske Naturhistoriske Museer, Naturstyrelsen og Friluftsrådet sammen i et partnerskab i om projektet Vores Natur. Med udgangspunkt i den storslåede TV-serie om Danmarks natur, Vilde Vidunderlige Danmark, satte DR i 2020 fokus på Danmarks Natur i en lang række programserier henover året, hvilket blev startskuddet til at gøre danskerne opmærksomme og klogere på naturen. I løbet af 2020 og 2021 inviterede partnerskabet i samarbejde med en lang række organisationer og aktører, inden for natur-, frilufts- og naturformidlingsområdet, danskerne ud på knap 2.700 aktiviteter og ture i naturen.

Med den fælles indsats og støtte fra tre fonde lykkedes det projektet, at ca. 122.000 børn og voksne deltog i aktiviteter, der gav dem viden om naturen, og forsøgte øge deres lyst at gå på opdagelse i den og passe på den. Projektet involverede omkring 45 landsdækkende organisationer, 76 biblioteker, 8 naturhistoriske museer og ikke mindst hundredevis af lokale foreninger. 

Vores Natur grafik med resultater

I fællesskab når vi langt

Udover at skabe naturinteresse blandt danskerne, har projektet også sigtet mod at bringe natur- og friluftsinteresserede aktører sammen i nye samarbejder og nye strukturer. Det er blandt andet sket gennem fem fyrtårnsprojekter, der har været bærende for aktiviteter og formidlingsprojekter i Vores Natur. Her har en lang række organisationer og aktører inden for naturområdet fundet nye samarbejdsflader og i fællesskab udviklet oplevelser og materialer til danskerne.

Flere af organisationerne har fundet muligheden for at arbejde sammen med andre natur- og friluftslivsaktører ekstremt værdifuldt, da de er blevet inspireret til at arbejde på nogle andre måder og er blevet klogere på selv som organisation.
Bjarke Lembrecht Frandsen, projektleder i Friluftsrådet

Det brede samarbejde har bidraget til, at projektet er nået ud til et bredere udsnit af danskerne. Det har flere af organisationerne set et stort potentiale i, og forventer at gå sammen om at bygge projekter op igen i fremtiden.

Et projekt som dette er dog ikke lutter lagkage - og slet ikke i en tid, der har sat en del corona-bump på vejen. Vores Natur har både været et stort og komplekst projekt, og for at etablere et samarbejde i sådan et projekt, kræver det tid, åbenhed og fordybelse, lyder det fra flere af organisationerne.

Vores Natur er støttet af de tre fonde Nordea-fonden, AAGE V. JENSENS NATURFOND og 15. Juni Fonden, som alle har fulgt projektets udvikling og eksekvering fra start til slut. Programchef fra 15. Juni Fonden Steffen Brøgger-Jensen, har set samarbejdet blandt projekterne spire, og han håber, at partnerskaberne vil fortsætte fremadrettet: "Vores Natur har en udløbsdato – det har partnerskaberne forhåbentlig ikke. I hvert fald ikke tankerne bag partnerskaberne. Det er kommet for at blive, for sammen er vi stærke.".

Steffen Brøgger-Jensen tilføjer, at Vores Natur ikke blot har skabt et fællesskab blandt samarbejdspartnerne, men at det også har givet et fælles sprog og en række fælles værdier omkring naturen ude i de danske hjem.

Vi har fået respekt for naturens mange værdier, uanset hvem vi er og hvad vi bruger naturen til. Vores Natur har grundlæggende givet os en fælles forståelse for behovet for at passe rigtig godt på den.
Steffen Brøgger-Jensen, programchef i 15. Juni Fonden

Hjemmesiden til Vores Natur og aktivitetskalender indeholdt en masse inspiration til oplevelser i naturen. Siden er lukket ned nu, men du kan fortsat blive inspireret til naturoplevelser på Friluftsrådet.

Missing indholdselement.
Kontakt