Nyhed

Tag nye danskere i hånden ud i naturen

Borgere med indvandrer-baggrund bruger ikke naturen så ofte som andre. De mangler viden og motivation. Men foreninger kan være med til at tage dem i hånden og vise vej ud i naturen.

Det er ikke nok at skabe adgang til naturen, hvis alle skal have mulighed for friluftsliv. Nogle grupper skal tages i hånden og have viden om hvad man kan, må og gør i naturen. Det gælder for eksempel indvandrere, der ofte bruger parker og grønne områder som kulisse om socialt samvær, men som ikke besøger skove i samme omfang som andre borgere.

Det billede understøtter en norsk kortlægning af indvandreres friluftsliv, som Friluftsrådets norske søsterorganisation Norsk Friluftsliv står bag. Den viser, at norske unge tager på vandretur to-tre gange så ofte som børn af indvandrere. 12 % af indvandrerbørn- og unge går på ski en gang om måneden, mens sker for 38 % af øvrige unge.

Mere viden om emnet

”De er gale med udendørsaktiviteter, de normænd”

Undersøgelsen omfatter også forskellige indvandrergruppers holdninger til friluftsaktiviteter og hvilke barrierer der er.

Indvandrerne i Norge er positive overfor nordmændenes aktive friluftsliv, men de synes selv det er vanskeligt at deltage. De største barrierer er tid og manglende viden om tilbud – og at aktiviteterne opleves som udfordrende, og udenfor deres rækkevidde.

De polske indvandrerfamilier i undersøgelse har tilsyneladende hurtigere adopteret normændenes friluftsglæde og den stærke norske friluftskultur, som en familiefar i undersøgelsen bemærker: ”De er gale med udendørsaktiviteter, de normænd”. De pakistanske familier laver derimod færre aktiviteter udendørs og foretrækker boldspil. Flere grupper nævner, at hvis de fik mere information om friluftsforeningers tilbud, ville de sandsynligvis gerne deltage. Men tilbuddene skal have fokus på at være lette at deltage i.

"Vi må blive flinkere til at formidle information om enkle friluftslivsaktiviteter og "lavtærskeltilbud" som alle føler, de kan deltage i. Samtidig er det vigtigt at udvikle gode tilbud specielt rettet mod indvandrere. Vi tror at friluftslivet kan blive Norges største inkluderingsarena" siger den generalsekretær Lasse Heimdal, fra den norske paraplyorganisation for friluftsliv.

”Selvom der er forskel på dansk og norsk natur og friluftslivstradition må vi formode, at det samme gælder: der er brug for at blive taget hånden, og foreninger kan netop være vejen ud i naturen for nogle, men det kræver at vi tilpasser invitationerne og tilbuddene lidt og målretter det” siger Jan Ejlsted, Friluftsrådet direktør.

Britiske undersøgelser har vist at meningsfyldte aktiviteter i grønne områder kan betyde at indvandrere føler større tilknytning til det nye land. Hvis man genkender landskabselementer fra sit hjemland kan man føle større tilknytning.

Det kan man læse mere om på vidensportalen www.videnomfriluftsliv.dk.