Nyhed

Ny rapport: Myndigheder mangler tillid til grønne frivillige

Frivillige slår med le
En ny rapport fra Københavns Universitet finansieret af Udlodningsmidler til Friluftsliv viser, at der er stor forskel på hvordan og i hvilket omfang kommuner og andre myndigheder samarbejder med frivillige i natur- og parkforvaltning. For eksempel varierer tilliden til de frivilliges kompetencer meget.

Der er mange gode argumenter for at involvere frivillige i natur- og parkforvaltningen, men i nogle kommuner halter det med tilliden til, hvilke opgaver de frivillige kan involveres i. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet om grøn frivillighed i Danmark.

Rapporten der afdækker omfanget af kommuners og Naturstyrelsens samarbejde med grønne frivillige viser overordnet, at myndighedernes samarbejde med de frivillige spænder vidt, både hvad angår formen på samarbejdet, hvilken type område det angår, og hvilken tilgang forvalterne og planlæggerne har til de frivillige. For eksempel er der stor forskel på forvalternes og planlæggernes syn på, hvilke opgaver de frivillige er i stand til at løfte. Især når det kommer til følsomme naturområder.

”Tillid er essentielt for et godt samarbejde, så det er interessant, at der er så stor forskel, hvor stor tillid forvalterne og planlæggerne har til de grønne frivillige. Nogle mener nærmest ikke der er grænser for, hvad de grønne frivillige kan involveres i, mens andre er mere skeptiske,” siger Sandra Gentin, studielektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Mangel på tillid kan være en barriere

Manglen på tillid til de frivillige kan være problematisk både for naturforvaltningen og for samarbejdet med de frivillige, uddyber Sandra Gentin:

”Vores resultater peger i retning af, at forvalterne og planlæggerne i nogle tilfælde selv er barrieren for at knytte det frivillige engagement tættere sammen med planlægningen af grønne forbindelseslinjer i landskabet. Det skyldes primært, at nogle planlæggere og forvaltere ikke stoler på de grønne frivilliges kompetencer, eller fordi de mener, at der skal specialistviden til for at pleje truede arter. En specialistviden, som de frivillige ikke umiddelbart er i besiddelse af.”

De forskellige opfattelser af, hvilke opgaver de frivillige egner sig til, kan ifølge rapporten ses som et udtryk for der blandt forvaltere og planlæggere er to grundlæggende opfattelser af de grønne frivillige. Nogle ser udelukkende de grønne frivillige som en ressource, der kan løse opgaver, der ellers ikke vil blive løst. Andre ser de frivillige som eksperter på eget lokalområde, der i høj grad også er i stand til at kvalitetssikre myndighedernes indsatser og deltage i udviklingen af lokalområdet.

Samarbejde kan fremme opbakning til naturtiltag

I Friluftsrådet opfordrer formand Niels-Christian Levin Hansen kommuner og andre myndigheder til at involvere frivillige som andet end bare ekstra ressourcer. 

”De grønne frivillige er meget mere end bare ekstra hænder og fødder, som kan afhjælpe myndighederne med konkrete opgaver. De har ofte en stor viden om deres lokale natur og et stort engagement i forhold til at passe på den og skabe gode oplevelser i den. Også når det kommer til følsomme naturområder kan involvering af frivillige være et stærkt redskab til at skabe folkelig forståelse og opbakning til de forvaltningstiltag, som er nødvendige,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Rapporten er første del af et forskningsprojektet ”Frivillige viser vej”, som skal afdække omfanget af den grønne frivillighed i Danmark. Projektet er støttet med Udlodningsmidler til Friluftsliv, der administreres af Friluftsrådet.

Første del af projektet bygger på en national spørgeskemaundersøgelse blandt forvaltere og planlæggere i kommuner og Naturstyrelsens enheder. I anden del af forskningsprojektet vil forskerne på baggrund af eksempler fra tre udvalgte kommuner komme med anbefalinger til udbredelse af grøn frivillighed.

Læs rapporten Frivillige viser vejen

Andre pointer fra undersøgelsen
  • Der samarbejdes med grønne frivillige på en lang række arealer og forskellige naturtyper, blandt andet skove, enge, heder, overdrev og søer. Langt størstedelen af de grønne frivillige er engagerede på arealer uden for byerne.
  • Grønne frivillige engageres fortrinsvis i anlægs- og driftsopgaver, f.eks. græsningslaug, vedligeholdelse af stier eller udvikling af grønne områder.
  • Der er stor variation i forhold til, hvor mange samarbejder med grønne frivillige kommunerne har. 
  • Samarbejdet mellem de grønne frivillige og myndigheden sker ofte efter initiativ af borgeren. Der er altså tale om meget aktive borgere, der har et ønske om at involvere sig i lokalsamfundet.
  • Af udfordringer for samarbejdet med frivillige nævnes det blandt andet, at det tager for lang tid at samarbejde med de frivillige, og at de frivillige er aktive, når man som ansat har fri. Derudover nævnes det også som udfordring, at der er konflikter internt blandt de frivillige, og at de frivillige kun ser sagen fra deres eget perspektiv.
frivillige 3
Hent inspiration og bliv introduceret til centrale overvejelser, når du vil involvere frivillige og borgere i natur-og friluftsprojekter.
frivillige 3
Frivilligt arbejde i naturen kan styrke lokalsamfund, skabe fællesskaber på tværs, være godt for naturen og give nye oplevelsesmuligheder til de kommende generationer. Derfor er der alle mulige grunde til at involvere frivillige i projekter og aktiviteter, hvor naturen er rammen om de frivillige fællesskaber. Undersøgelser viser tilmed, at der er et stort potentiale for flere frivillige på natur- og friluftsområdet.
Kontakt