Nyhed

Ny cykelrute fortæller istidslandskabets historie

På bileldet ses 4 pensionister på cykeltur i det danske sommerlandskab. De bærer alle somemrtøj og har ryggen mod kameraet
Når du tramper i pedalerne på den nye sjællandske cykel-og oplevelsesrute får samtidig fortællingen om, hvordan istiden har ændret det danske landskab gennem de seneste mange tusind år. Istidsruten med fem etaper og naturoplevelser undervejs er netop åbnet.

Med den nye cykelrute, Istidsruten, kan du opleve istidslandskabet på egen krop, når det går op og ned i bakker og dale henover Sjælland. På den nyligt indviede  rute på i alt 390 kilometers kan du komme ud i naturen og opleve, hvordan istiden har formet Danmark. Den løber over fem etaper gennem skov, land og langs fjord.

Den nye rute er en kombineret cykel- og oplevelsesrute og går gennem alt fra Sorø til Fårevejle i nordvestsjælland, og du kan benytte dig af den om du er til fods eller på cykel.

Lær om landskabet undervejs

Og hvor meget ved du egentlig om, hvordan istiden har formet Danmarks landskab? De seneste 2 millioner år har istiden faktisk været normalen i Danmark, og under den seneste istid var nærmest hele Danmark dækket af is. Da isen smeltede, blev Danmark og resten af Norden formet, som vi kender den i dag.

Undervejs på ruten er der skilte, hvor du kan læse mere om de stedets forbindelse til istiden. Arbejdet er dog ikke færdigt og frem mod 2021 vil der ske en masse udvikling på både ruten og i de tilbud, der er en del af ruten. Du kan følge med i udviklingen her. 

Masser af naturoplevelser langs istidsruten

Langs med ruten er der massevis af attraktive, naturnære overnatningstilbud i både shelters og på campingpladser, vandrehjem, bed and breakfasts og bondegårde. På ruten kan du også besøge Naturpark Åmosen, Sagnlandet Lejre eller Natonalpark Skjoldungernes Land og en masse andre naturområder.

De mange tilbud og rutebeskrivelser kan du altid finde i den gratis app ’Istidsruten’, som er klar i juni 2020. Der er også lavet fem flotte cykelkort, som ligger ganske gratis hos vores oplevelsescentre, på biblioteker samt hos udvalgte lokale aktører. Se kortene her

Bag om Istidsruten

Istidsruten er støttet af udlodningsmidler til friluftsliv af Friluftsrådet og Nordea-fonden og er et samarbejde mellem 11 partnere. Det er Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø Kommune, Holbæk Kommune og seks oplevelsescentre - Observatoriet i Brorfelde, Naturpark Åmosen, Nationalpark Skjoldungernes Land, Museum Vestsjælland, Sagnlandet Lejre og Geopark Odsherred. Derudover indgår en række lokale aktører i ruten.