Pressemeddelelse

Børn og unges udeliv blomstrer under COVID-19

På billedet ses to børn, der går en tur i naturen. De bærer rygsæk og er iklædt sommertøj. De har ryggen til kameraet
En ny hverdag med mere udendørs aktivitet er blevet realiteten for mange børn og unge under COVID-19-krisen. Friluftsrådet har uddelt i alt tre millioner kroner til 107 tiltag, som forbedrer børn og unges udeliv under COVID-19 gennem lokale samarbejder mellem blandt andet skoler, dagtilbud og foreninger.

107 tiltag, der giver børn og unge bedre muligheder for udeliv og læring i naturen, har fået tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, som Friluftsrådet administrerer. Friluftsrådet lancerede i starten af maj en akutpulje til børn og unges udeliv under COVID-19, og der har været hård konkurrence om pengene. I alt 285 har søgt om tilskud, og derfor har Friluftsrådet afsat en million kroner ekstra til initiativerne. Der er uddelt i alt tre millioner kroner.

Friluftsrådet er glad for at se, at der under COVID-19-krisen er opstået mange nye samarbejder, hvor eksempelvis lokale foreninger, museer eller private virksomheder er gået sammen med skoler, dagtilbud eller fritidstilbud om at skabe attraktive tilbud om udeliv for børn og unge.

”COVID-19 har vendt op og ned på vores hverdag på mange måder, men det har også været en tid præget af opfindsomhed og samfundssind i forhold til at få tingene til at hænge sammen. På ganske kort tid har vi set mange virkelig spændende samarbejder spire, og der er blevet udviklet løsninger, som vi før kun har turdet drømme om,” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Lokale aktører byder ind

Et af de projekter, hvor en skole har indgået samarbejde med lokale friluftsforeninger, er projektet ”Ung i naturen grunduddannelse”.  Her har Skansevejens Skole i Nørresundby fået tilskud på 29.000 kroner til opstart af et treårigt projekt for de kommende 7. klasser i samarbejde med lokale spejderforeninger. 

Eleverne vil i forløbet blive uddannet til en slags natur-superbrugere, hvor de blandt andet kan få duelighedstegn i at lave bål, mad i det fri, sejle, kendskab til dyr mv. Forløbet skydes i gang efter sommerferien, hvor de første 14 dages undervisning flyttes ud på øen Egholm.

Jeg tror, at COVID-19-krisen har været en øjenåbner for mange skoler, dagtilbud og fritidstilbud. Det er ikke midlertidige nødløsninger, men noget som kan danne eksempel for, hvordan man kan indrette hverdagen for børn og unge i fremtiden
Jan Ejlsted, direktør, Friluftsrådet

Et andet projekt, der har fået tilskud, er firmaet MAN Energy Solutions, der ønsker at stille et naturområde til rådighed for skoler og institutioner. MAN Energy Solutions har fået 49.000 kroner i tilskud til at etablere en udeskole med halvtag, tavle, borde og bænke på virksomhedens arealer i Frederikshavn.

Området har gennem længere tid ligget uberørt hen, hvilket betyder, at der er høj biodiversitet med mange insekter, urter og blomster. Området byder derfor på gode muligheder for læring og naturoplevelser. 

Ud over MAN Energy Solutions er en lokal pensionistklub, et dagtilbud for voksne handicappede, FGU Vendsyssel, Frydenstrand Skolen og Frederikshavns Kommunes naturvejleder involveret i projektet.

En øjenåbner

Friluftsrådet håber, at de gode tiltag fremover bliver en fast del af hverdagen for børn og unge.

”Jeg tror, at COVID-19-krisen har været en øjenåbner for mange skoler, dagtilbud og fritidstilbud i forhold til, hvor mange gode effekter der er ved at skabe samarbejder på tværs og rykke aktiviteter og undervisning udenfor. Det er ikke midlertidige nødløsninger, men noget som kan danne eksempel for, hvordan man kan indrette hverdagen for børn og unge i fremtiden,” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet fra Danske Lotteri Spil A/S og et fastsat udbytte fra Det Danske Klasselotteri A/S.

Det er muligt at søge om tilskud til projekter, der fremmer børn og unges friluftsliv. Der er ansøgningsfrist 15. september 2020.

Elever spiller Disc Golf
På ungdomsskolen i Dragør er man godt i gang med at knække koden til meget mere udeundervisning i folkeskolen. Erfaring, de rette rammer og nemt tilgængeligt grej er blandt hjørnestenene.
Dreng dufter til blomster i Naturpark Mølleåen
Flere børn og unge skal ud i naturen. Friluftsrådet uddeler i alt 14 millioner kroner til projekter, der fremmer børn og unges friluftsliv. Der kan søges tilskud til både lokale initiativer og udviklingsprojekter.