Nyhed

Sociale gevinster ved friluftsliv er højest i foreninger

40 procent af danskerne oplever en social genvist ved friluftsaktiviteter. Effekten er størst for dem, der dyrker friluftsliv i foreninger, og derfor har foreningerne et kæmpe potentiale, mener Friluftsrådet.

Kun 16 procent af de friluftsaktive danskere dyrker friluftsliv i en forening, viser undersøgelsen Danskernes Friluftsliv 2017, som Friluftsrådet står bag. Til gengæld er det dem, der dyrker friluftsaktiviteter i foreningsregi, som høster de største sociale gevinster.

40 procent af danskerne oplever, at friluftsliv er med til at forbedre deres sociale liv, men for de der er medlem af en forening er det 62 procent, der oplever en social effekt. Selv de der dyrker friluftsaktiviteter alene, men i regi af en forening, oplever større sociale effekter, end de er i naturen i selvorganiserede fællesskaber.

”Det er interessant, at foreningerne har så stor social værdi. Det viser, at foreningerne giver medlemmerne mere end bare nogen andre at dyrke aktiviteten sammen med. Foreninger tilbyder også et interessefællesskab, der rækker ud over den enkeltstående aktivitet og måske identificerer man sig mere med aktiviteten og siger om sig selv, at man er kajakroer, spejder eller fuglekigger” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Model: Sociale gevinster ved friluftsliv - jo mørkere farve, jo større effekt synes folk, de oplever.

Flere skal med ud

De positive sociale effekter af foreningslivet får Friluftsrådet til at opfordre friluftsforeningerne til at en målrettet indsats for at få endnu flere med.

”Især er der en forpligtelse til at invitere dem, der ikke har nogen at følges med. På den måde kan foreningerne også løfte en samfundsopgave og få nogle borgere med ud og få frisk luft og bevægelse” siger Jan Ejlsted.

Friluftsrådet har stort fokus på, hvordan friluftslivet kan bidrage til fysisk og mental sundhed. For eksempel er Friluftsrådet, DGI og DIF indgået i partnerskabet ”Bevæg dig for livet i naturen” om, at få inaktive danskere til at blive aktive i naturen.

Derudover sætter Friluftsrådet fokus på at få flere med ud og dyrke friluftsliv i det nye projekt Sund I Naturen, hvor friluftsforeninger og patientforeninger kobles sammen om at få udsatte borgere med som en forlængelse og forankring af kommunernes sundhedsindsats.