Waders og fisketur i Naturpark Nakskov Fjord
Når en naturpark bliver udnævnt som Dansk Naturpark, går arbejdet for alvor i gang. Her kan du finde mere viden om de årlige afrapporteringer, retningslinjer, procedurer mv., der beskriver det arbejde, der forventes at opstå i løbet af en mærkningsperiode. Denne side er også brugbar for dig, der ønsker at læse mere om, hvad det vil sige at have etableret en Dansk Naturpark.

Årlig afrapportering af status på Naturpark

Når man har fået udnævnt en Dansk Naturpark,  går naturparkarbejdet for alvor i gang. For at sørge for, at der sker den rette udvikling i naturparken, skal hver Naturpark udarbejde en årlig statusrapport. Som opfølgning på statusrapporten afholdes der et møde mellem naturparken og Danske Naturparkers Sekretariat, hvor rapporten og kommentarer gennemgås. 

Den årlige statusrapport laves via naturparkdatabasen, og har til formål at redegøre for, om projekter overholder de planlagte rammer, og giver samtidig også et præg om, hvis der er projekter, der har brug for at blive tilpasset. Proceduren for opfølgning på den årlige statusrapport kan findes her:

Ændring af naturparkplan

Når man har fået udnævnt en Naturpark, går det store og sjove arbejde med udførelsen af naturparkprojekter i gang. Naturparkprojekterne står som udgangspunkt beskrevet i naturparkplanen, men det er muligt at der kan opstå et behov for, at nogle projekter må tilpasses som de skrider frem, samt at flere idéer til projekter dukker op. Det kan resultere i, at planerne fremlagt i naturparkplanen ændrer sig, og der kan opstå et behov for at ændre planerne. Du kan læse mere om retningslinjerne for ændring af en naturparkplan her:

Ændring af naturparkafgrænsning

Det kan ske, at der i løbet af en mærkningsperiode opstår et ønske fra større lodsejere om at blive en del af naturparken. Det kan også være, at der opstår et ønske om at udtræde. Ind- og udtrædelse af naturparkafgrænsningen kan blandt andet påvirke naturparkens andel af beskyttet natur (der skal ligge på minimum 50 %) eller give andledning til ændring af projektporteføljen i naturparkplanen. Ved ind- og udtrædelse af en naturpark er der udarbejdet nogle retningslinjer, som kan hentes her:

Afslutning på mærkningsperiode: Den 5-årig statusrapport

Når en mærkningsperiode er ved vejs ende, skal Naturparken udarbejde en rapport - den 5-årig statusrapport -, som samler op på al naturparkarbejdet, der har været de sidste fem år. Som opfølgning på rapporten afholdes der et møde mellem naturparken og Danske Naturparkers sekretariat, hvor rapporten og kommentarer gennemgås.

Den 5-årig statusrapport laves via naturparkdatabasen og skal give et indblik i, hvordan de konkrete projekter er udført, om de kortsigtede målsætninger for mærkningsperioden er mødt samt hvordan udviklingen er i forhold til de langstigtede målsætninger. Det er også den 5-årige statusrapport, der tages udgangspunkt i, når der ansøges om fornyet mærkning af naturparken. Retningslinjer for indholdet af den 5-årig statusrapport samt den efterfølgende procedure kan findes her:

 Ansøgning om fornyelse af mærkning

En Naturpark bliver udnævnt for en 5-årig periode, hvorefter mærkningen ophører og der kan ansøges om fornyet mærkning. Der kan tidligst ansøges om fornyet mærkning tre måneder før den 'gamle' mærkning udløber.  Så længe ansøgningen sagsbehandles af Danske Naturparker, vil den ’gamle’ mærkning blive forlænget. Ved ansøgning om fornyelse af mærkning gælder samme krav om at opfylde de 10 kriterier for Danske Naturparker, dog skal ansøgningen også indeholde den 5-årig statusrapport. Den fulde beskrivelse af retningslinjerne for fornyelse af mærkning kan findes her:

Læs også

Danske Naturparker
Danske Naturparker er et kvalitetsstempel, der administreres af Friluftsrådet, som sikrer dig de bedste oplevelser i naturen.
Badebro med udsigt i Naturpark Mølleåen
Danske Naturparkers Nationalkomité er den faglige kvalitetssikring af, at de udnævnte Natur- og Pilotnaturparker lever op til kvalitetskravene for Danske Naturparker. Alle ansøgninger til Danske Naturparker behandles af nationalkomiteen.
Udsigt over Flyndersø
Danske Naturparker er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Her kan du læse mere om, hvad det kræver at få udnævnt en natur- eller pilotnaturpark i din kommune og hvordan man ansøger.