Blå Flag og sdg logo
Blå Flag programmet har et særligt fokus på miljø, formidling og bæredygtighed, og har i mange år arbejdet for at fremme flere af de målsætninger, der er beskrevet gennem FNs Verdensmål.

Blå Flag kriterierne til strande og havne er med til at løfte en lang række af de forskellige delmål, der bidrager til en bæredygtig udvikling. Blå Flag er overordnet et yderst brugbart værktøj for lokale aktører, der ønsker at arbejde med FNs Verdensmål.

FNs verdensmål

...er en overordnet ramme, der indebærer de mål vi som verdenssamfund bør arbejde mod for at sikre en mere bæredygtig udvikling. De hjælper os til at danne en fælles forståelse af hvordan en bæredygtig verden ser ud, og vigtigst af alt kan de bruges som redskab til at forankre bæredygtige tiltag i en lokal kontekst.

 

På verdensplan bidrager mere end 4.500 strande, lystbådehavne og turbåde til målene om bæredygtig udvikling takket være Blå Flag og dets partnerskaber. Udover at engagere sig i miljøuddannelse og miljøbeskyttelse, bidrager Blå Flag også til kampen mod ulighed, arbejdsløshed, sundhedstrusler, udtømning af naturressourcer, miljøtrusler, forurening samt generel miljøforringelse.

 

 

Nedenfor kan du læse om, hvordan Blå Flag i Danmark er med til at fremme FNs verdensmål, og få et overblik over hvordan man, som lokal myndighed kan bruge Blå Flag programmet som et redskab til at implementere særlige tiltag, der er med til at fremskynde en bæredygtig udvikling.

 

Blå Flag verdensmål 6 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 6.3

  • Blå Flag havne lever op til særlige krav til opbevaring og håndtering af farligt affald, for at undgå udslip af farlige kemikalier og andet affald til miljøet.
  • Både, der ligger til i en Blå Flag havn har adgang til faciliteter, der kan modtage toiletspildevand. Dette er med til at sikre, at både ikke deponerer deres toiletspildevand i det åbne vandmiljø.
  • I Blå Flag havne foregår al bådvask- og reparation i sikre områder, som sørger for, at der ikke udledes miljøskadelige kemikalier til det lokale vandmiljø.
  • Sejlernes Blå Flag er miljømæssige retningslinjer, som bådejere kan adoptere. Disse opfordrer bl.a. til, at man aldrig smider affald i havet, langs kysten eller på havnen.

 

Eksempel: Pumpe til toiletspildevand på Sillerslev Havn

Sillerslev Havn har installeret en pumpe der gør det muligt for bådejere at deponere deres toiletspildevand på sikker vis. På den måde undgår spildevandet at blive udledt til havmiljøet.

 

Blå Flag verdensmål 7 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 7.2

  • Blå Flag fremmer energibesparende initiativer og innovative løsninger til at reducere energiforbruget.
  • De lokale myndigheder udfordres hele tiden til at videreudvikle deres miljøforvaltning af Blå Flag stranden, herunder at benytte sig af vedvarende energi til energiforsyning, anvende energieffektiv belysning og at arbejde mod at blive klimaneutrale.
  • Blå Flag havne skal have en miljøplan. Som del af dette etableres der i Blå Flag havne adskillige tiltag for at spare på energien og overgå til vedvarende energikilder, herunder at begrænse el til både, udskifte gammelt elektronisk udstyr, opsætte solfangere og vaske ved lav temperatur.
  • Blå Flag strande, havne og centre opfordrer deres gæster til at spare på energien og vandet så vidt som muligt.

 

Eksempel: Solceller på Ballen Havn

Ved Ballen havn på Samsø har man opsat solceller, som er forbundet til et el-net og batteri, der kan lagre strømmen til tidspunkter hvor solen ikke skinner.

 

Blå Flag verdensmål 10 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 10.3

  • Blå Flag programmet sætter stort fokus på, at strande og havne arbejder for at øge tilgængeligheden til strand- og havnemiljøet, for personer med fysisk nedsat bevægelsesfunktion.
  • Blå Flag stiller krav til, at mindst én af kommunens Blå Flag strande har handicapfaciliteter (adgang til strandområdet og handicaptoilet). Dette sikrer at alle har lige muligheder for at nyde strandene og de miljøformidlingsoplevelser, der er forbundet hertil.

 

Eksempel: Havfruefløjterne ved Østerstrand i Fredericia Kommune

Havfruefløjterne ved Østerstrand hjælper folk med nedsat syn til at kunne bevæge sig trygt ud i vandet. Med sit guidende reb kan alle, der har behov for det, bruge konstruktionen til at komme ud og bade på sikker vis. I løbet af badesæsonen ligges en gangmåtte ud, der tillader folk i kørestole eller andre personer med gangbesvær at komme helt ned til vandkanten, og med hjælp fra havfruefløjterne ud i vandet.

 

Blå Flag verdensmål 12 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 12.8

  • Blå Flag strande, havne og centre tilbyder miljøformidlingsaktiviteter gennem hele sæsonen, hvor der bl.a. sættes fokus på hvordan man som borger kan bidrage til at passe på miljøet. Der formidles om miljøviden og private miljøtiltag, som giver borgerne redskaber til at kunne implementere en bæredygtig livsstil.
  • På Blå Flag strande og havne opfordres de besøgende strand- og havnegæster, gennem informationsskilte, til at spare på energien og vandet.
  • Informationsskilte på Blå Flag strande guider strandgæsterne til at sortere deres affald korrekt.

 

Eksempel: Intelligente skraldespande på Tisvildeleje strand

På Blå Flag strande gøres der en ekstra indsats for at lave affaldssorteringsmuligheder så tydelige, lettilgængelige og indbydende som muligt. På nogle Blå Flag strande benyttes endda kreativ formidling til at synliggøre og informere om korrekt affaldssortering. Andre er gået skridtet videre, som for eksempel Gribskov Kommune, der udover den sædvandlige affaldssortering har installeret intelligente skraldespande på flere af deres Blå Flag strande. Skraldespandene presser affaldet sammen ved hjælp af solceller og har dermed større kapacitet. Derudover er alle skraldespandene udstyret med en chip, der meddeler kommunen, om spandene er ved at være fyldte. På den måde kan der sikres, at en spand ikke bliver overfuldt og på samme tid planlægges en smart tømning, så der aldrig køres forgæves.

 

Blå Flag verdensmål 14 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 14.1

  • Blå Flag programmet fremmer en bæredygtig udvikling nær ferskvands- og havområder, bl.a. gennem krav til affaldshåndtering på Blå Flag strande og havne.
  • Affaldssortering på Blå Flag strande og havne er med til at sikre, at besøgende gæster opfordres til at smide deres affald i sorteringsspandende, fremfor i miljøet.
  • Blå Flag havne tager særlige forbehold for at eliminere forurening af vandmiljøet, f.eks. gennem deres håndtering af farligt affald, særlige områder til bådvask- og reparation og modtagerfaciliteter til bådenes toiletspildevand.
  • Blå Flags miljøformidlingsaktiviteter bidrager til øget oplysning omkring havforurening og hvorledes, man som borgere kan være med til at holde vandmiljøet rent og sundt.

 

Eksempel: Affaldskasser til strandingsaffald på Høfde Q Strand

Plastikforurening i havet er et stort problem. Ofte skyller forskellige former for affald og plastik op på strandene, som enten bliver liggende der eller skyller ud i vandet igen. På Høfde Q strand i Lemvig kommune adresserede man dette i 2018 ved, sammen med Hold Danmark Rent og KIMO, at opsætte store affaldskasser til strandingsaffald. Lignende tiltag er opsat på Blå Flag strande langs hele Vestkysten. Initiativet er med til at fremme handling blandt strandgæsterne og engagerer dem i arbejdet for at holde kyst- og havmiljøet rent for affald.

 

Blå Flag verdensmål 15 eksempel

Blå Flag-indsatser knyttet til delmål 15.1

  • Lokale myndigheder forpligter sig under Blå Flag programmet til at tage særlige forbehold for nærtliggende fredede og sårbare naturområder. Kommunerne opfordres til at opsøge rådgivning om håndteringen af sådanne områder således at strandens forvaltning udføres så bæredygtigt og hensigtsmæssigt som muligt.
  • Blå Flag strande og havne skal oplyse om lokale økosystemer og natur/miljøforhold. Herunder gælder det, at Blå Flag stranden eller havnen skal informere dets besøgende om nærtliggende fredede og sårbare naturområder, såsom vådområder, kystnære økosystemer, unikke og følsomme habitater. Dette er med til at sikre en ansvarlig adfærd og færdsel i områderne, der bidrager til bevarelsen af disse vigtige områder.

 

Eksempel: Mini museum ved Nørre Lyngvig Strand

Ved Nørre Lyngvig Strand i Ringkøbing-Skjern kommune findes et mini museum, der med flotte plakater formidler om den lokale natur og dyreliv. Strandgæsterne gøres opmærksomme på de forskellige økosystemer og arter, der findes, hvilket kan være med til at afbøde forkert færdsel og adfærd i de omkringliggende naturområder.

 

Find Blå Flag-strande

Se alle strande og havne med Blå Flag i Danmark.