Alle Anholts cirka 20 børn og unge skal via projektet "Fra hav og jord til bord" lære at dyrke, fange og tilberede mad fra naturen. Underviserne er Anholts ældre borgere, der kender de gamle erhverv.
Havets mor på Anholt Fra hav og jord til bord

I det lille isolerede øsamfund Anholt har samspillet med naturen altid fyldt meget, og der er blandt øens ældre generationer mange "natur"-eksperter, der ved rigtig meget om at fiske, dyrke jorden og hvordan man tilbereder mad af den meget spiselige natur, der findes på øen.

Den viden skal med projektet "Fra hav til jord og bord", som Anholt Skole og Børnehave har modtaget 40.000 kroner til, gives videre til øens 19 børn og unge mellem 2 og 15 år.

Det skal den for at give børnene forståelse, respekt og fascination for den lokale natur, men også for at give den værdifulde viden fra øens ældre videre, samt for at give børn og forældre mulighed for at få fælles naturoplevelser. 

Helt konkret etableres der ved øens skole et udekøkken med bænke, borde, højbede, en lerbageovn og det fiske-, snitte- og bålgrej, som skal bruges til undervisningen i brug af naturen.

Selve undervisningen vil være en lang række aktiviteter som fisketure, indsamling af urter, fermentering af grøntsager og tilberedning af fisk - alt sammen med øens ældre som deltagere og undervisere. Derudover vil udendørs madkundskab være på skoleskemaet, og etableringen af et højbed være en del af faget Håndværk og Design, mens børnehavebørnene står for at bygge en lerbageovn. 

Ambitionen er, at ikke kun Anholts børn skal have glæde af udekøkkenet. Når projektet er afsluttet, skal lerovnen og bålpladsen m.v. også kunne bruges af eksempelvis besøgende børn og unge på lejrtur på øen. 

 

 

Information

Projekttype
Børn og unge
Region
Region Nordjylland
Beløb
0 - 50.000 kr.
Støttemodtager

Anholt Skole og Børnehave

Lokalt friluftsråd
Friluftsrådet Østjylland