efterår i Gribskov
Formanden

En rundtur i naturnationalpark-landskabet

Miljøministeriet har de kommende uger inviteret alle interesserede ud på vandringer i de mulige naturnationalparker. Friluftsrådet vandrer med og har rygsækken fuld af budskaber om at tilgodese friluftslivet og give lokalbefolkning og foreninger indflydelse på parkerne.

De seneste måneder har der været en heftig debat om regeringens og støttepartiernes planer om at skabe op til 10 ekstra naturnationalparker i 21 potentielle områder i Danmark. Miljøministeriet har udvalget 21 områder, efter borgere, eksperter og organisationer har peget på 200 steder i den danske natur, hvor naturnationalpark-tanken kunne udfoldes.

Debatten og engagementet vidner om, at vores natur er noget, der optager folk og ligger deres hjerte nær, og det er jeg faktisk rigtig glad for!


Når vi deltager på vandringerne har vi ét budskab med i rygsækken: Naturnationalparkerne skal blive et aktiv for både naturen og friluftslivet!
Niels-Christian Levin Hansen

De kommende uger er alle interesserede inviteret ud på vandringer i områderne – og Friluftsrådet vandrer med. Vandringerne er for os en ”walk and talk” i de 21 potentielle områder, og det er her Miljøministeriet og Naturstyrelsen har inviteret alle til at komme med holdninger og påvirke beslutningerne om naturnationalparkerne.

Friluftsrådet har ikke peget på nogle konkrete områder, men synes dels, at områderne, der udpeges, bør være fordelt i hele landet, så flest muligt får mulighed for at opleve dem. Og dels, at det ikke er de mest bynære naturområder med i forvejen høje besøgstal, der udpeges. Det vil sikre, at flest får glæde af dem, og at naturnationalparkernes eventuelle begrænsninger for friluftslivet ikke koncentreres i bestemte landsdele.

Et budskab i rygsækken

Friluftsrådet deltager nemlig på vandringerne med ét budskab med i rygsækken: Naturnationalparkerne skal blive et aktiv for både naturen og friluftslivet!

Det er afgørende, at der er fri offentlig adgang til de kommende naturnationalparker, og at der tages hensyn til både naturbeskyttelse og friluftsliv. En rig natur giver mulighed for gode og mangfoldige naturoplevelser og friluftsliv, så derfor er kvaliteten af naturen også vigtig for Friluftsrådet. Samtidig får vi mulighed for nye, spændende oplevelser, og der er afsat fem millioner til friluftsliv for hver naturnationalpark til faciliteter, der understøtter friluftsliv.

Samtidig har vi i debatten, høringer og øvrige processer lagt vægt på, at friluftslivet så vidt muligt kompenseres, hvis mulighederne for friluftsliv begrænses i en naturnationalpark, så de berørte friluftsaktiviteter kan fortsætte uden for naturnationalparken.

Vi tror på, at vi godt kan finde lokale løsninger, der imødekommer mange behov og interesser. Det kræver vilje til at lytte, indgå kompromisser og tænke løsningsorienteret.
Niels-Christian Levin Hansen

Find de gode løsninger sammen

Som Friluftsråd, der favner 85 forskellige organisationer, er det ikke nyt for os, at der er mange interesser på spil.

Men vi har en grundlæggende tro på, at vi godt kan finde lokale løsninger, der imødekommer mange behov og interesser. Det kræver vilje til at lytte, indgå kompromisser og tænke løsningsorienteret. Vi skal være konstruktive og arbejde sammen med forståelse og respekt for hinanden.

Det gælder os alle: politikerne, naturforkæmperne, friluftsudøverne, eksperterne, naboer, engagerede borgere og alle andre involverede aktører.

Lad os holde debatten saglig og tonen god, så vi kan finde frem til de bedste løsninger for både natur og friluftsliv. Ellers taber både naturen og alle dem, der gerne vil ud og opleve den, og det er netop det modsatte, der er meningen med naturnationalparkerne.

God vandretur!

Vandretur i skov
De kommende uger kan alle interesserede komme med på vandring i de 21 naturområder, der potentielt kan blive udpeget til 10 nye naturnationalparker. Friluftsrådet vandrer med – men hvilket budskab tager Friluftsrådet med på turene?