Mindfulness på stranden
Bestyrelsen

Natur fra fritid til hverdag

Alt i alt er der meget, der taler for, at vi fremover, på den anden side Corona-krisen skal holde fast i det aktive udeliv – både i vores fritid, men også som en del af hverdagen i skoler, institutioner og kommunale sundhedstilbud. Hvordan sikrer vi at det også bliver unaturligt at være inde fremover?
Helle Stuart
Næstforperson

 

Coronakrisen har tvunget os til at ændre vaner og tænke i nye baner. Mange danskere er kommet tættere på naturen. Friluftsliv og naturaktiviteter er integreret i skoleundervisningen og er blevet en større del af institutionernes hverdag i forbindelse med genåbningen af skoler og institutioner. Kommunerne flytter nogle af deres sundhedstilbud ud i naturen. Spørgsmålet er hvordan vi kan sikre at vores nye hverdag med meget mere natur også fortsætter, når krisen ebber ud. Mit svar vil være, at det kræver en aktiv indsats. Selv om mange danskere har fået naturen tættere på, så glemmes de nye vaner, hvis ikke strukturerne omkring os understøtter, at det er naturen, vi skal vælge.

Coronakrisen fik os ud i naturen

Fra min Coronatilværelse med hjemmearbejde og samvær med mig selv, er der blevet tid til mange gåture i mit nærområde. Her kan jeg se, hvordan vores natur er blevet det foretrukne frirum. Tidligt og silde kan jeg se veninder, vennepar, familier og enlige gå/spadsere/vandre i parker, ved kysten, ved søen og på gader og stræder. Familier med små børn tager til Kongelunden, slår et lille telt op, og bruger hele dagen udenfor til at se på fugle, finde dyr og lege i sandet. Der bades, også selvom vandet stadig er under 10 grader. Foran den lokale fiskegrejsforretning har der gennem hele kriseperioden været en lang kø. Skolebørn har udeundervisning. I små grupper sidder de i festivalstole og på liggeunderlag. Der læses og løses opgaver med udsigt til mælkebøtter, busk og krat.

Det er mit indtryk, at mange har fået nogle overraskende gode friluftsoplevelser, hvor nærheden til naturen har givet ro og glæde i en svær og træls tid.

Natur og friluftsliv kan noget særligt i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse

Evalueringen af Friluftsrådets tre-årige projekt Sund i Naturen fortæller meget tydeligt, at natur og friluftsaktiviteter kan noget helt særligt i forhold til kommunernes arbejde med sundhedsfremme. Igennem tre år har 10 kommuner arbejdet med at inddrage natur og friluftsliv i deres sundhedsindsats. Syddansk Universitets evaluering viser, at vi i naturen og friluftslivet kan finde en del af løsningen på de nuværende og kommende sundhedsudfordringer. Fordi det at være i naturen, sammen med andre, fører til øget trivsel. Fordi naturen er et frirum, den stiller ingen krav. Friluftsliv giver viden om naturen og indsigt i egne sanser og krop. Den skaber relationer, også selvom vi er sammen på afstand. Dertil kommer at risikoen for smittespredning er mindre udenfor end, når vi er stuvet sammen indenfor.

Alt i alt er der meget, der taler for, at vi fremover, på den anden side Corona-krisen skal holde fast i det aktive udeliv – både i vores fritid, men også som en del af hverdagen i skoler, institutioner og kommunale sundhedstilbud.

At være udenfor skal være det naturlige valg

Ret beset er det unaturligt at være indenfor. Derfor er det et paradoks, at rigtig mange af vores daglige aktiviteter som udgangspunkt foregår inde. Vores ’default’ – standardindstilling, er, at vi inde. Vi er så at sige programmerede til at tænke i indebaner, fx når det gælder skoleundervisning, kommunale sundhedstilbud og mødevirksomhed. Kun i særtilfælde er vi ude, fx når det er godt vejr. I mange sammenhænge kunne ’defaulten’ lige så godt være omvendt. Altså at vi ude medmindre vejret er helt umuligt. Denne standardindstilling på indeliv vil naturligvis også træde i kraft, når krisen ebber ud. Der er er risiko for, at vi vender tilbage til ’plejer’, med mindre vi formå at gøre det til et let valg at være udenfor.

Hvad vil vi gøre i Friluftsrådet?

Natur og friluftsliv er vores hjertesag. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at fastholde danskernes glæde for natur og udeliv. Vi har ekstra ordinært afsat to millioner kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til lokale samarbejdsinitiativer, som hjælper lærere og pædagoger med at iværksætte udendørsaktiviteter. Puljen er målrettet den aktuelle krisesituation, men vi håber på at den kan være med til at bane vejen for en anderledes hverdag i dagtilbud, fritidsordninger og skoler, så udeliv kommer til at spille en langt større rolle – også efter krisen.

Vi arbejder også på at igangsætte et Sund i naturen-projekt version II. Her vil vi i samarbejde med Sund By Netværket, kommunerne og friluftsforeningerne udvikle indsatser, der bygger bro mellem kommuner og foreninger til fremme af folkesundhed med natur og friluftsaktiviteter. Vi vil øge udviklingskapaciteten, så der løbende kan skabes og spredes gode måder at inddrage natur og friluftsliv, som en naturlig del af de kommunale sundhedsindsatser.

Lad os sammen gøre det naturligt at være ude!