Par går tur i skoven
Bestyrelsen

Gør Danmarks natur endnu mere vidunderlig

Det er fantastisk, at DR’s i sin store natursatsning ”Vilde vidunderlige Danmark” kaster lys over den indbydende danske natur, som kan være lige så storslået og dramatisk som den afrikanske savanne. Der er mange muligheder for at gøre den danske natur mere tilgængelig for os, der gerne vil mere ud.

Friluftsrådet er meget begejstret for DR’s naturserie Vilde Vidunderlige Danmark. Serien formidler den danske naturs rigdom, forunderlighed og drama på en måde, som aldrig før er set i dansk tv, og vi er sikre på, at mange vil få lyst til at gå på opdagelse i den danske natur. Særligt når vi er en situation, hvor sommerferien højst sandsynligt vil blive tilbragt inden for landets grænser.

De medrivende fortællinger og smukke billeder fra den danske natur er med til at fremme befolkningens forståelse for naturen, og det er en vigtig public service-opgave. Stor ros til DR for at tage dette ansvar alvorligt.

Naturen er grundlaget for vores liv og viden om og forståelse for naturen er med til at øge danskernes lyst til at passe på naturen og til at bruge den på en bæredygtig måde. Derudover er det også en adgangsbillet til de mange fantastiske oplevelser, som man kan have ude i naturen, som er gode for både krop og sjæl.

Havde markvejen været en dyreart var den kommet på den røde liste – som kræver særlige beskyttelseshensyn.
Jacob Jensen, næstformand, Friluftsrådet

Der er dog et hav af muligheder for at gøre den danske natur endnu mere vidunderlig og få endnu flere til at bruge den, holde af den og passe den. Det gælder både skoven, havet og kysterne, det åbne land, søer og vandløb og naturen i byerne, som vi kom helt tæt på i DRs fem programmer. 

Mere plads til skov

Skoven er danskernes foretrukne naturtype, det forstår man så godt og særligt i denne tid, hvor alt er lysegrønt og emmer af liv. Men i dag er det kun cirka 15 procent af Danmarks areal, der er skov.

Friluftsrådet mener, at der er behov for mere plads til en rig og sammenhængende natur i Danmark, og arealet af de danske skove skal op på mellem 20 og 25 procent. Der er især behov for bynære skove, som kan være til gavn og glæde for mange mennesker, men der er også store områder i andre dele af landet med meget lidt eller ingen statsskov.

Nye skove skal så vidt muligt være offentlige for det sikrer at der er gode muligheder for at færdes der og være der døgnet rundt. 

Skræmmeskilte ved kysterne

Langs de vilde og vidunderlige danske kyster er der i øjeblikket op mod 10.000 ulovlige skræmmeskilte med tekster som "privat strand" og "adgang forbudt for uvedkommende", som begrænser vores adgang til kysten.

Skiltene skaber utryghed og usikkerhed om, hvad man må og ikke må, også selvom alle må benytte de danske strande og kyster. Der er klart behov for at rydde op i skilteskoven - eller endnu bedre: Gøre reglerne mere enkle.

Markveje giver adgang til det åbne land

Det åbne land med marker, enge og heder byder på mange storslåede naturoplevelser. Men siden 1954 er antallet er markveje halveret, og begrænser befolkningens mulighed for at komme ud i naturen i det åbne land. Havde markvejen været en dyreart var den kommet på den røde liste – som kræver særlige beskyttelseshensyn.

Der er behov for at ændre reglerne på området, så det bliver sværere at nedlægge markveje og lettere at oprette nye stier.

Skab bedre adgang langs søer og vandløb

Ved vandløb og søer må vi i dag ikke færdes på privatejede områder, selvom der ikke dyrkes på arealerne. Hvis man giver offentligheden adgang til at færdes på de udyrkede arealer langs vandløb og søer kan man kunne skabe mulighed for mange gode naturoplevelser, for at opleve de særlige naturtyper og deres spændende arter uden uro i maven.

Naturen er for alle - også byboere

I byerne kan der ofte være langt til nærmeste naturområde. Friluftsrådet mener, at naturen skal være for hele Danmarks befolkning, uanset om man bo i byen eller på landet. Derfor er der behov for mere natur tæt på byerne, hvor mange bor.

Ny natur eller grønne områder med høj naturkvalitet skal prioriteres, og grønne korridorer kan binde byerne og byernes natur sammen med andre naturområder. 

Natur og friluftsliv skal stortrives!

I Friluftsrådet har vi et bredt natursyn. Vi ser kvaliteter i alle facetter af den danske natur fra mælkebøtterne på stenbroen til den vilde, urørte skov. De mange forskellige foreninger og brugere, som dyrker aktiviteter i naturen, har forskellige behov og forskellige måder at interagere med naturen. Med de rette indsatser vil både natur og friluftsliv kunne stortrives i Danmark. 

Vi håber, at Regeringen og miljøministeren vil udnytte dette store momentum, der er, til at gøre den danske natur endnu mere vild vidunderlig og tilgængelig!